Uzman isim uyardı: Kenede erken ve doğru müdahale, bulaş riskini azaltıyor

Keneler KKKA ve Lyme Hastalıklarına Neden Olabilir

Üniversiteden yapılan açıklamada KKKA ve Lyme hastalıklarının bulaş kaynağının kene olduğu belirtildi. Her iki hastalığın da keneler tarafından bulaştırıldığı ancak farklı mikroorganizmalar tarafından meydana geldiği vurgulandı. KKKA hastalığının virüslerden, Lyme hastalığının ise bakterilerden kaynaklandığı ve her ikisinin de ölümcül olabileceği ifade edildi.

Prof. Dr. Fatma Bozkurt, kene temasının yaz aylarında arttığını belirterek, hastalıkların genellikle kene ısırmasıyla bulaştığını ancak kenenin temas ettiği vücut sıvılarıyla da mikrobu taşıyan hayvanlardan bulaşabileceğini söyledi. Kene temasının genellikle ilkbahar ve yaz aylarında mevsimsel olarak görüldüğüne dikkat çekti.

KKKA hastalığının kuluçka süresinin virüsün alınmasını takiben 1-14 gün olduğunu belirten Bozkurt, hastalık belirtileri arasında ateş, baş ağrısı, halsizlik, ağrılar, kusma, karın ağrısı, ishal gibi belirtilerin yer aldığını söyledi.

Hastalığın erken teşhis ve tedavi edilmesinin önemine vurgu yapan Prof. Dr. Bozkurt, kene teması sonrası hekim takibinin hayati önem taşıdığını belirtti.

Lyme hastalığında ise kene temasından 1-4 hafta sonra vücutta Eritema Migrans (EM) adı verilen lezyonların görülebileceğini açıklayan Bozkurt, lezyonların genellikle bir ay içinde kaybolduğunu ancak tedavi edilmezse kronik bir hastalığa dönüşebileceğini belirtti.

Doğal kene ısırıklarının fark edilmesinin zaman alabileceğini ifade eden Bozkurt, kenenin vücuda yapıştığında ağrı hissettirmediğini ve kenenin deriden çıkarılmasının önemli olduğunu söyledi.

Hastalığın bulaşma riskine karşı alınacak önlemlere değinen Bozkurt, kene kontrolü, vücutta kene olup olmadığının kontrol edilmesi, ve kene temasının ardından dikkatli bir şekilde hareket edilmesi gerektiğini vurguladı.

  • Tarla, bağ, bahçe gibi alanlara giderken vücudu örten kıyafetler tercih edilmeli.
  • Oturulacak yerlere açık renkli örtüler serilmeli.
  • Kene temasından sonra vücudun kontrol edilmesi önemlidir.

Hastalığın bulaşma riskine karşı dikkatli olunması gerektiği vurgulanan açıklamada, hayvanlarla temas ederken koruyucu önlemlerin alınması gerektiği belirtildi.

Related Posts

Böbrek sağlığında ulusal seferberlik

Ülkemizde yaklaşık 9 milyon kronik böbrek hastası bulunurken, her 6-7 erişkinden birinde hastalık görülüyor.

Başarısızlık değil, gelişim için bir deneyim! Karne notları çocuğun değerini belirlemez

Karne dönemi, çocuklar için sadece akademik başarı değil, duygusal destek ve doğru iletişimle de şekillenen kritik bir süreç olduğunu dile getiren Uzman Klinik Psikolog İnci Nur Ülkü, karne döneminde çocukların hissettikleri ve özellikle ailelerin çocuklarıyla iletişiminde kaçınması gerekenler hakkında açıklamalarda bulundu.

Yılan ısırdığında ne yapmalı? Adım adım izlenecek hayat kurtaran yöntemler

Yaz aylarında kırsal alanlarda ya da doğa yürüyüşlerinde karşılaşılabilecek tehlikelerden biri olan yılan ısırıkları, doğru ve hızlı müdahale ile ölümcül olmaktan çıkabiliyor. Peki böyle bir durumda ne yapmalı, nelerden kaçınmalı? İşte adım adım yılan ısırığına karşı ilk yardım rehberi…

Ferdi Zeyrek ECMO Cihazı Olsa Yaşar Mıydı?

Ferdi Zeyrek ECMO cihazı olsaydı yaşar mıydı sorusunu gündeme getiren Gazeteci Yazar Yılmaz Özdil’in açıklamaları gündem oldu.

Et saklarken yaptığınız 5 büyük hata

Kırmızı etin yanlış saklanması, ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Uzman diyetisyen Serap Güzel, etin nasıl saklanması gerektiğini, etin dondurulma ve çözdürülme süreçlerini açıklıyor.

Kurban eti nasıl pişirilmeli? Uzmanı açıkladı: ‘Mutlaka haşlayın, dinlenmesi şart’

Kurban Bayramı gibi etin yoğun tüketildiği dönemlerde pişirme yöntemlerinin sağlık açısından büyük önem taşıdığını belirten Beslenme Uzmanı Öğr. Gör. Kübra Şahin, Kurban Bayramı’nda sağlıklı ve dengeli beslenme konusunda önemli uyarılarda bulundu.