Ferdi Zeyrek ECMO Cihazı Olsa Yaşar Mıydı?

Yılmaz Özdil’in Açıklamalarıyla Gündem Olan Ferdi Zeyrek ve ECMO Cihazı Tartışması

Gazeteci Yazar Yılmaz Özdil’in, “Cenazede 20 bin makam aracı var, hastanede hayati ECMO cihazı yok, siz neyin vekilisiniz?” sözleriyle yarattığı tartışma, Manisa’da yaşanan bir olayı gündeme getirdi. Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Ferdi Zeyrek, elektrik çarpması sonucu hastaneye kaldırıldı ancak Manisa Celal Bayar Üniversitesi Hafsa Sultan Hastanesi’nde ECMO cihazı bulunmaması dikkat çekti.

ECMO Nedir ve Neden Önemlidir?

Ekstrakorporeal Membran Oksijenasyonu (ECMO),
ciddi kalp veya akciğer yetmezliği olan hastaların tedavisinde kullanılan hayat kurtarıcı bir destek yöntemidir. “Ekstrakorporeal” kelimesi “vücut dışı” anlamına gelir; yani bu sistem, vücudun dışında çalışarak solunum ve dolaşım işlevlerini geçici olarak devralır.

Yılmaz Özdil ve Manisa’daki Durum

Yılmaz Özdil, bir TV yayınında Manisa’daki ECMO cihazı eksikliğine dikkat çekerek, “Herkesin Manisa’da bu cihazın olup olmadığını kontrol etmesi gerekiyor. Bu cihazın olduğu şehirler bayram ediyor. İnsanların hayatına dokunan bu cihaz, Manisa’da niye yok? Hekimler bu cihazı kullanabilecek durumda ama cihaz eksik. Bu durum, Ferdi Zeyrek gibi önemli şahsiyetlerin yaşamını kaybetme riskini de beraberinde getiriyor” dedi.

ECMO Türleri ve Kullanım Alanları

  1. VA ECMO (Veno-Arteriyel): Hem kalp hem akciğer desteği sağlar. Kalp durması gibi acil durumlarda kullanılır.
  2. VV ECMO (Veno-Venöz): Sadece akciğerleri destekler. Ciddi solunum yetmezliklerinde kullanılır, örneğin COVID-19 hastalarında.

ECMO’nun Riskleri Nelerdir?

  • Kanama riski (kan sulandırıcı kullanımla ilgili)
  • Enfeksiyon olasılığı
  • Kan pıhtılaşması riski
  • Nadir durumlarda organ hasarı

ECMO, yoğun solunum yetmezliği, kalp durması sonrası kalbin toparlanması, kalp cerrahisi sonrası iyileşme süreci ve akut akciğer hasarı gibi durumlarda tercih edilir. Bu cihazın yaşam kurtarıcı niteliği ve eksikliğinin getirdiği riskler, sağlık alanındaki önemli konulardan biridir.

Related Posts

Başarısızlık değil, gelişim için bir deneyim! Karne notları çocuğun değerini belirlemez

Karne dönemi, çocuklar için sadece akademik başarı değil, duygusal destek ve doğru iletişimle de şekillenen kritik bir süreç olduğunu dile getiren Uzman Klinik Psikolog İnci Nur Ülkü, karne döneminde çocukların hissettikleri ve özellikle ailelerin çocuklarıyla iletişiminde kaçınması gerekenler hakkında açıklamalarda bulundu.

Yılan ısırdığında ne yapmalı? Adım adım izlenecek hayat kurtaran yöntemler

Yaz aylarında kırsal alanlarda ya da doğa yürüyüşlerinde karşılaşılabilecek tehlikelerden biri olan yılan ısırıkları, doğru ve hızlı müdahale ile ölümcül olmaktan çıkabiliyor. Peki böyle bir durumda ne yapmalı, nelerden kaçınmalı? İşte adım adım yılan ısırığına karşı ilk yardım rehberi…

Et saklarken yaptığınız 5 büyük hata

Kırmızı etin yanlış saklanması, ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Uzman diyetisyen Serap Güzel, etin nasıl saklanması gerektiğini, etin dondurulma ve çözdürülme süreçlerini açıklıyor.

Kurban eti nasıl pişirilmeli? Uzmanı açıkladı: ‘Mutlaka haşlayın, dinlenmesi şart’

Kurban Bayramı gibi etin yoğun tüketildiği dönemlerde pişirme yöntemlerinin sağlık açısından büyük önem taşıdığını belirten Beslenme Uzmanı Öğr. Gör. Kübra Şahin, Kurban Bayramı’nda sağlıklı ve dengeli beslenme konusunda önemli uyarılarda bulundu.

20 baklavanın numunesinin 5’inde bakteri çıktı

Prof. Dr. Işıl Var, Kurban Bayramı öncesi satışa sunulan baklava çeşitlerini, mikrobiyolojik açıdan laboratuvarda inceledi. Kentte 20 işletmeden aldığı örnekler üzerinde çalışan Prof. Dr. Işıl Var, bunların 5’inde yaşlı ve çocuklarda ölüme bile neden olabilen dışkı kökenli koli basili E.coli ile karşılaştıklarını söyledi.

“Çocuklarda ekran maruziyeti nedeniyle kabızlık sorunu daha sık görülüyor”

“Çocuklarda ekran maruziyeti nedeniyle kabızlık sorunu daha sık görülüyor”