Kurban eti nasıl pişirilmeli? Uzmanı açıkladı: ‘Mutlaka haşlayın, dinlenmesi şart’

Et Tüketimine Dikkat!

Kurban Bayramı’nda et tüketiminin normalden fazla olabileceğini belirten Öğr. Gör. Kübra Şahin, günlük et tüketim miktarına dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı. Yetişkinler için önerilen günlük et tüketimi miktarı 100-150 gram (pişmiş ağırlık) arasında olmalıdır. Kalp-damar sağlığı ve böbrek fonksiyonları düşünüldüğünde ise et tüketiminin daha sınırlı olması gerektiğini belirtti.

Bayramda Kavurma ve Kızartmadan Uzak Durun!

Şahin, etin besin değerini ve sağlık üzerindeki etkilerini doğrudan etkileyen pişirme yöntemlerinin önemine dikkat çekerek, haşlamanın önerilen sağlıklı bir pişirme yöntemi olduğunu belirtti. Fırında pişirme de besin değerini koruyan sağlıklı bir seçenek olarak öne çıktı. Ancak kavurma ve kızartmanın sindirimi zorlaştırdığı ve sağlık riski taşıdığına işaret etti.

Buzdolabında Dinlendirilen Et Daha Sağlıklı!

Etin hemen tüketilmesinin sindirim sorunlarına yol açabileceğini belirten Şahin, etin dinlendirilmesinin önemine değindi. Buzdolabında 12-24 saat dinlendirilen etin sindirimi kolaylaştığını ve daha lezzetli olduğunu aktardı.

Kırmızı Et ile Doğru Beslenme

Şahin, kırmızı etin zengin protein ve yağ içeriğine rağmen lif, C vitamini ve karbonhidrat açısından fakir olduğunu belirterek, sebzelerin önemine dikkat çekti ve dengeli beslenme konusunda önerilerde bulundu.

Çocuklar ve Yaşlılar İçin Özel Beslenme Uyarıları

Çocukların ve yaşlıların özel beslenme ihtiyaçlarına da değinen Şahin, onların da et tüketiminde dikkatli olmaları gerektiğini vurguladı. Özellikle pişirme yöntemlerine ve porsiyon kontrolüne özen gösterilmesi gerektiğini belirtti.

Sindirim İçin Fiziksel Aktivite ve Su Tüketimi

Şahin, et tüketiminin ardından yapılacak fiziksel aktivitenin sindirim sistemini desteklediğini ve su tüketiminin sindirim sağlığı için önemli olduğunu belirtti.

Related Posts

Başarısızlık değil, gelişim için bir deneyim! Karne notları çocuğun değerini belirlemez

Karne dönemi, çocuklar için sadece akademik başarı değil, duygusal destek ve doğru iletişimle de şekillenen kritik bir süreç olduğunu dile getiren Uzman Klinik Psikolog İnci Nur Ülkü, karne döneminde çocukların hissettikleri ve özellikle ailelerin çocuklarıyla iletişiminde kaçınması gerekenler hakkında açıklamalarda bulundu.

Yılan ısırdığında ne yapmalı? Adım adım izlenecek hayat kurtaran yöntemler

Yaz aylarında kırsal alanlarda ya da doğa yürüyüşlerinde karşılaşılabilecek tehlikelerden biri olan yılan ısırıkları, doğru ve hızlı müdahale ile ölümcül olmaktan çıkabiliyor. Peki böyle bir durumda ne yapmalı, nelerden kaçınmalı? İşte adım adım yılan ısırığına karşı ilk yardım rehberi…

Ferdi Zeyrek ECMO Cihazı Olsa Yaşar Mıydı?

Ferdi Zeyrek ECMO cihazı olsaydı yaşar mıydı sorusunu gündeme getiren Gazeteci Yazar Yılmaz Özdil’in açıklamaları gündem oldu.

Et saklarken yaptığınız 5 büyük hata

Kırmızı etin yanlış saklanması, ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Uzman diyetisyen Serap Güzel, etin nasıl saklanması gerektiğini, etin dondurulma ve çözdürülme süreçlerini açıklıyor.

20 baklavanın numunesinin 5’inde bakteri çıktı

Prof. Dr. Işıl Var, Kurban Bayramı öncesi satışa sunulan baklava çeşitlerini, mikrobiyolojik açıdan laboratuvarda inceledi. Kentte 20 işletmeden aldığı örnekler üzerinde çalışan Prof. Dr. Işıl Var, bunların 5’inde yaşlı ve çocuklarda ölüme bile neden olabilen dışkı kökenli koli basili E.coli ile karşılaştıklarını söyledi.

“Çocuklarda ekran maruziyeti nedeniyle kabızlık sorunu daha sık görülüyor”

“Çocuklarda ekran maruziyeti nedeniyle kabızlık sorunu daha sık görülüyor”