Kanser riskini azaltmada etkili rol oynuyor! 9-26 yaş aralığında yapılması gerekiyor

Rahim Ağzı Kanserinde Erken Teşhis Hayati Önem Taşıyor

Rahim ağzı (serviks) kanseri dünya genelinde kadınlarda en sık görülen jinekolojik kanserlerden biri olup, erken teşhisin önemi büyük. Gelişmiş ülkelerde tarama testleri ve aşılar sayesinde kontrol altına alınabilen bu kanser türü, belirtileri ilerleyen evrelerde ortaya çıkabilmekte.

Kanserin Belirtileri ve Tehlikeleri

  • Menopoz sonrası veya cinsel ilişki sırasında görülen kanama
  • Cinsel ilişki esnasında ağrı veya rahatsızlık hissi
  • Pelvik bölgede sürekli veya geçici ağrı
  • Kokulu, kanlı veya renkli vajinal akıntı

Erken evrelerde belirti vermemesi nedeniyle rutin jinekolojik muayeneler ve tarama testlerine önem verilmesi gerekiyor. 21 yaşından sonra veya ilk cinsel ilişkiden 3 yıl sonra başlanılan Pap Smear testi, 30 yaşından sonra düzenli aralıklarla yapılmalı. Ayrıca, yüksek riskli HPV DNA testi de önerilmekte.

HPV Aşısı ve Önemi

HPV aşıları, serviks kanseri riskini azaltmada büyük rol oynamakta. 9-26 yaş aralığındaki tüm bireylere önerilen bu aşı, ülkemizde maalesef rutin aşı programında yer almamakta. Önleme ve korunma bilinciyle hareket ederek kanser öncesi lezyonların tespit edilmesi ve tedavi edilmesi sağlanabilir. Sağlık hizmetleri kapsamında gerekli taramaları yaptırarak, hastalıkların önüne geçmek mümkün.

Related Posts

Böbrek sağlığında ulusal seferberlik

Ülkemizde yaklaşık 9 milyon kronik böbrek hastası bulunurken, her 6-7 erişkinden birinde hastalık görülüyor.

Başarısızlık değil, gelişim için bir deneyim! Karne notları çocuğun değerini belirlemez

Karne dönemi, çocuklar için sadece akademik başarı değil, duygusal destek ve doğru iletişimle de şekillenen kritik bir süreç olduğunu dile getiren Uzman Klinik Psikolog İnci Nur Ülkü, karne döneminde çocukların hissettikleri ve özellikle ailelerin çocuklarıyla iletişiminde kaçınması gerekenler hakkında açıklamalarda bulundu.

Yılan ısırdığında ne yapmalı? Adım adım izlenecek hayat kurtaran yöntemler

Yaz aylarında kırsal alanlarda ya da doğa yürüyüşlerinde karşılaşılabilecek tehlikelerden biri olan yılan ısırıkları, doğru ve hızlı müdahale ile ölümcül olmaktan çıkabiliyor. Peki böyle bir durumda ne yapmalı, nelerden kaçınmalı? İşte adım adım yılan ısırığına karşı ilk yardım rehberi…

Ferdi Zeyrek ECMO Cihazı Olsa Yaşar Mıydı?

Ferdi Zeyrek ECMO cihazı olsaydı yaşar mıydı sorusunu gündeme getiren Gazeteci Yazar Yılmaz Özdil’in açıklamaları gündem oldu.

Et saklarken yaptığınız 5 büyük hata

Kırmızı etin yanlış saklanması, ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Uzman diyetisyen Serap Güzel, etin nasıl saklanması gerektiğini, etin dondurulma ve çözdürülme süreçlerini açıklıyor.

Kurban eti nasıl pişirilmeli? Uzmanı açıkladı: ‘Mutlaka haşlayın, dinlenmesi şart’

Kurban Bayramı gibi etin yoğun tüketildiği dönemlerde pişirme yöntemlerinin sağlık açısından büyük önem taşıdığını belirten Beslenme Uzmanı Öğr. Gör. Kübra Şahin, Kurban Bayramı’nda sağlıklı ve dengeli beslenme konusunda önemli uyarılarda bulundu.