CHP Toplumsal Siyasetlerden Sorumlu Genel Lider Yardımcısı Yüksel Taşkın, “Engelsiz Siyasetler Başkanlığı’nı hayata geçireceğiz. Kamu Denetçiliği Kurumu’na en az bir Engelli Denetçi atayacağız. Çalışma hayatındaki engellilerin kendi eğitim, meslek ve yeteneklerine nazaran istihdam edilmelerini sağlayacağız. Engelli bayanlar, işitme engelliler ve zihinsel engellilerin engelli istihdamından eşit oranda faydalanmaları için gerekenleri yapacağız. Engelli aylıklarını ve bakım yardımlarını belirlerken, engellinin hane içinde fert başına düşen gelirini değil, kendi gelir durumunu temel alacağız” açıklamasını yaptı.
CHP Toplumsal Siyasetlerden Sorumlu Genel Lider Yardımcısı Yüksel Taşkın, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü münasebetiyle dün düzenlenen Memleketler arası Engelli Hakları Tepesi’nde konuştu. Taşkın, konuşmasında CHP’nin engelliler konusundaki temel unsurlarını hatırlatarak şunları söz etti:
“ÇALIŞSIN YAHUT ÇALIŞMASIN HER BİREY TOPLUMSAL GÜVENLİK HAKKINA DA SAHİPTİR”
“Cumhuriyet Halk Partisi’nin engelliler alanına bakışını şekillendiren temel unsurlardan birisi, toplumsal devletin, her yurttaşın hayata adil ve faal iştiraki önündeki mahzurları ortadan kaldırması gereğidir. Engelliler de öteki yurttaşlar üzere hayata faal ve adil katılabilmelidirler. Mevcut anayasamızda üstte işaret edilen ilkeyi takviyeler nitelikte kıymetli unsurlar vardır. Biz bu unsurların gereğinin yapılmasıyla bile pek çok sorunun ortadan kalkabileceğine inanıyoruz. Anayasa’nın 49. Hususu çalışma herkes için hak ve ödevdir demektedir. 52. Unsur, her yurttaş için eğitim hakkını düzenlerken, 56. Unsur sıhhat hakkını ortaya koymaktadır. 60. Husus ise tüm yurttaşlar için toplumsal güvenlik hakkını vurgular. Demek ki toplumsal devlet bireylerin eğitim, çalışma, sıhhat haklarını düzenlemekle yükümlüdür. Çalışsın yahut çalışmasın her birey toplumsal güvenlik hakkına da sahiptir.
“KAMU DENETÇİLİĞİ KURUMU’NA EN AZ BİR ENGELLİ DENETÇİ ATAYACAĞIZ”
Biz tüm yurttaşları üstte bahsedilen haklara sahip bireyler olarak gördüğümüz için, engellilerle ilgili meselelere yaklaşımımızı da bu unsurlar şekillendirmektedir. Bu bağlamda önemsediğimiz öteki prensiplerin de altını çizmekte fayda var: Ülkemizin iç mevzuatını, BM Engelli Hakları Komitesi’nin Sonuncu Müşahede Sonuç Raporu doğrultusunda geliştireceğiz. Ayrımcılık tiplerinin de tanımlanacağı ayrımcılıkla gayret yasasını çıkaracağız. Ayrımcılıkla ilgili davalarda ispat yükünü bilakis çevireceğiz. Partimiz engelli meselelerinin tahlil yolunun birlikte siyaset oluşturmak, birlikte yönetmek ve kontrole açık olmak unsurlarından geçtiğine inanmaktadır. Buradan hareketle engelliler alanında çalışan STK’ları da siyaset oluşturma ve karar alma süreçlerine katacağız. Bu gayeyle Manisiz Siyasetler Başkanlığı’nı hayata geçireceğiz. Kontrole açık olmak, kamu idaresi ideolojimizin olmazsa olmazlarındandır. Kamu Denetçiliği Kurumu’na en az bir Engelli Denetçi atayacağız. Denetçilik kurumunu engelli uzmanların istihdamıyla güçlendireceğiz. Sağlıklı siyaset oluşturmanın yolu, muteber ve yeni bilgi ve datadan geçer. Engellilere dair bilgileri belli aralıklarla güncellemek ve kamuoyuyla paylaşmak, en kıymetli önceliklerimizden olacaktır.
“ENGELLİ AYLIKLARINI VE BAKIM YARDIMLARINI BELİRLERKEN, ENGELLİNİN KENDİ GELİR DURUMUNU TEMEL ALACAĞIZ”
Kamu ve özel kesimde engelliler için ayrılan kotaları dolduracağız. İktidarın ihmali yüzünden kamuda biriken engelli atamalarını süratle gerçekleştireceğiz. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 17 Şubat 2022’de kelam verdiği fakat on aydır gerçekleştirilmeyen 4B statüsündeki 12 bin atamanın takipçisi olmaya devam edeceğiz. Atamalar için seçimlerin yaklaşmasının beklenmesi ve engellilerin hak ettikleri takımlardan keyfi biçimde uzak tutulmaları kabul edilemez bir ayıptır. Çalışma hayatındaki engellilerin kendi eğitim, meslek ve yeteneklerine nazaran istihdam edilmelerini sağlayacağız. Engelli istihdamı konusunda engelli kümeleri ortasında istikrarlı bir siyaset belirlenmesini sağlayacağız. Engelli bayanlar, işitme engelliler ve zihinsel engellilerin engelli istihdamından eşit oranda faydalanmaları için gerekenleri yapacağız. Yeniden çok değerli bir unsurumuz de engelli maaşlarının belirlenmesinde uygulanan gelir testiyle ilgilidir. Engelli aylıklarını ve bakım yardımlarını belirlerken, engellinin hane içinde fert başına düşen gelirini değil, kendi gelir durumunu temel alacağız. Bakım yapan şahısların sigorta sistemine dahil edilmelerini sağlayarak emekliliklerini teminat altına alacağız.”
Uluslararası Engelli Hakları Doruğu, (International Summit on Disabled Rights) Birleşmiş Milletler’in takviyesiyle, USIDHR iş birliğiyle ve Avcılar Belediyesi’nin katkılarıyla, 1-5 Aralık tarihleri ortasında gerçekleştiriliyor. Doruğa 6 kıtadan ve 55’ten fazla ülkeden temsilciler katılıyor. Tepeden BM dahil ilgili kuruluşların siyasetlerini da etkileyecek tekliflerin çıkması bekleniyor.
Fotoğraf: ARŞİV