‘Topraktan çıkan altın’ diye tabir ediliyor! Kilosu 3 bin lira

Kavak’ta Yüksek Kaliteli Salep Hasadı Yapıldı

Kavak ilçesi Çakallı Mahallesi Çakıyeri mevkisinde bulunan Salep Uygulama Merkezi’nde düzenlenen salep hasat etkinliği, üreticilerin ilgisini çekti. Yüksek glikomannan oranıyla bilinen salebin değerinin her geçen gün arttığı vurgulandı. Üreticiler, bir dönüm salep arazisinden yaklaşık 2,5 milyon TL’ye yakın gelir elde ettiklerini belirtti ve salebin ekonomik potansiyeline dikkat çekti.

Neden Topraktaki Altın Diyoruz?

Salep üreticisi Murat Kayacı, “Bu sene soğuk hava koşulları nedeniyle geç hasat yapmak zorunda kaldık. Kavak’ta yetiştirilen salep, glikoman oranı yüksek olmasıyla tercih ediliyor. Kilosu 2.500 ila 3.000 TL arasında değişen Kavak salebinin topraktaki altın olarak adlandırılmasının sebebi budur. 1 dönüm arazide 150 bin adet salep büyüdüğünü düşündüğümüzde, bu bizim için ciddi bir gelir kaynağı haline geliyor” şeklinde konuştu.

Türkiye’nin Her Yerine Salep Gönderiliyor

Salep üreticisi Ömer Aktaş, “Mayıs ayının ortası ile Haziran’ın 15’ine kadar hasat yapıyoruz. Bu dönemde havaların yumruları kurutmaması önemli. Kavak salebi, doğal yapısı ve toprağıyla öne çıkıyor. Kilosu 3.000 TL’den başlayan bu ürün, Türkiye genelinde talep görüyor ve özellikle doğal ürün arayışında olan tüketicilerin tercihi haline geldi” şeklinde açıklamalarda bulundu.

Burası Bir Üretim Üssü Haline Dönüştü

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Bafra Meslek Yüksekokulu Tıbbi Aromatik Bitkiler Programı Öğr. Üyesi Prof. Dr. Ömer Çalışkan, “Samsun salep orkideleri için özel bir konuma sahip. Farklı ekolojik bölgelere sahip olan Samsun’da 20’den fazla salep türü bulunmaktadır. Bu çeşitlilik, üretim açısından avantaj sağlıyor. Salep fideleri ve tohumları Türkiye geneline buradan ulaştırılıyor. Böylece, Samsun salep üretimiyle özdeşleşmiş bir marka haline geldi. Bu avantajla Türkiye’nin dört bir yanına salep ürünleri ulaştırılabiliyor” diyerek sözlerini noktaladı.

Related Posts

Petrolde korkutan harita! İran, Hürmüz Boğazı’nı kapatırsa ne olur?

İsrail’in İran’a saldırılarıyla başlayan çatışma hız kesmeden sürüyor. Salı günü de devam eden çatışma petrol piyasalarını etkiledi. Peki petrol ticaretinin yapıldığı Hürmüz Boğazı kapatılırsa ne olur? İşte detaylar…

Bankacılık devinden küresel ekonomik büyümeye değerlendirmesi

Bank of America (BofA), küresel ekonomik büyümeye yönelik karamsarlığın azaldığını ve yumuşak iniş senaryosunun yatırımcılar arasında yeniden baskın görüş haline geldiğini ancak gümrük tarifesine ilişkin risklerin sürdüğünü bildirdi.

Bedelli askerlik fiyatı fırlayacak! Temmuz’dan sonra ödemek isteyenlere büyük şok…

Bedelli askerlik ücretlerine zam geliyor. Başvuru yapmak isteyenler için sayılı gün kaldı. Temmuz ayından itibaren bedelli askerlik ücretlerinde artış uygulanacak. Şu an bedelli askerlik ücreti 243 bin 13 lira 44 kuruş olarak belirlenmiş durumda …

Ekonomist Hakan Kara: Perakende satış artışı sanayi üretiminin önünde seyretmeye devam ediyor

Ekonomist Hakan Kara: Perakende satış artışı sanayi üretiminin önünde seyretmeye devam ediyor

Asgariye ara zam zorunluluk oldu

Yüksek enflasyonun alım gücünü eritmesi ile asgari ücretlinin geçim mücadelesi gün geçtikçe zorlaştı. Hâl böyleyken asgari ücrete ara zam bir istek değil zorunluluk oldu.

Yaşlıların “finansal istismarına karşı” kurumsal çözümler devreye alınıyor

15 Haziran Dünya Yaşlı İstismarı Farkındalık Günü’nde yaşlılara yönelik istismara karşı farkındalık oluşturulması amaçlanırken, kurumlar “ekonomik istismar” kapsamında söz konusu vatandaşların suistimale uğramaması için yapılması gerekenleri aktardı.