TBMM’deki milletvekili sayısı 592’ye düştü: Yeni Meclis Başkanvekili nasıl belirlenecek?

TBMM Başkanvekili Sırrı Süreyya Önder Hayatını Kaybetti

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanvekili ve DEM Parti İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder’in vefatıyla milletvekili sayısı 592’ye geriledi.

28. Yasama Dönemi’nde, Genel Kurul’da konuşma yaparken rahatsızlanan Saadet Partisi Kocaeli Milletvekili Hasan Bitmez, 14 Aralık 2023 tarihinde hayatını kaybederek milletvekili sayısını 599’a düşürdü.

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Hatay Milletvekili Can Atalay’ın milletvekilliği, hakkındaki hükmün 30 Ocak 2024’te Genel Kurul’da okunması sonucu sona erdi.

CHP milletvekilleri Hasan Baltacı, Abdurrahman Tutdere, Ahmet Önal ve Burcu Köksal’ın belediye başkanı seçilmeleri, AKP’li Murat Kurum’un da Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı olarak atanmasının ardından TBMM’deki milletvekili sayısı 593’e düştü.

TBMM Başkanvekili ve DEM Parti İstanbul Milletvekili Önder’in, kalp rahatsızlığı nedeniyle tedavi gördüğü hastanede vefatının ardından milletvekili sayısı 592’ye geriledi.

Hasan Bitmez’in ardından Sırrı Süreyya Önder’in de hayatını kaybetmesiyle 28. Yasama Dönemi’nde iki kişinin milletvekilliği ölüm sebebiyle sona ermiş oldu.

Yeni Meclis Başkanvekili Nasıl Belirlenecek?

Sırrı Süreyya Önder’in DEM Parti kontenjanından Meclis Başkanvekili olması sebebiyle yeni başkanvekili yine aynı parti milletvekilleri arasından seçilecek. DEM Parti Grubu, Önder’in yerine bir milletvekilinin ismini Meclis Başkanvekili adayı olarak belirleyecek.

Bu sürecin ardından TBMM Genel Kurulu’nda yapılacak oylamayla yeni başkanvekili seçilecek.

Seçilecek başkanvekili, haziran ayındaki Meclis Başkanlık Divanı 2. Devre seçimlerine kadar görevine devam edecek.

Related Posts

İYİ Parti Genel Başkanı Dervişoğlu: Yoksulluğumuzu dahi konuşamaz hale geldik

İYİ Parti lideri Müsavat Dervişoğlu, TBMM’deki grup toplantısında gündeme açıklamalarda bulunuyor.

İlker Canikligil’e tahliye kararı

Sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımlara hakkında başlatılan soruşturma kapsamında tutuklanan İlker Canikligil hakkında tahliye kararı verildi.

Entrikaların gölgesindeki seçim: Skandal üstüne skandal yaşandı | Bu kez bir de rekor kırılacak

Katolik Hristiyanların yeni ruhani lideri kim olacak? Bu soru bugün başlayan konklavla cevabını bulacak ama akıllarda bir soru daha var: Yine geçmişteki gibi bir skandal yaşanır mı? Bunu önümüzdeki günlerde göreceğiz ancak tarihteki skandalların gölgesinin bu seçimin üzerine bile düştüğünü söylemek yanlış olmaz.

Beşiktaş’ta korkunç pusu: Parktan çıkan araca saldırı

İstanbul’un kalbi Beşiktaş, dün akşam saatlerinde silahlı saldırıya sahne oldu. Çırağan Caddesi’nde otoparktan çıkan bir otomobile, önünü kesen kırmızı bir araçtan inen kişi tarafından kurşun yağdırıldı. Saldırıda araçtaki iki kişiden biri yaralandı.

İtalya’da yürekleri ağza getiren anlar… 3 uçak havada çarpıştı

İtalya Hava Kuvvetleri’ne bağlı Frecce Tricolori adlı akrobasi ekibine ait 3 uçak, gösteri uçuşu sırasında hava çarpıştı.

Trump: Husilere saldırıları durduruyoruz, gemilere saldırmayacaklarına dair sözlerine güveneceğiz

Trump: Husilere saldırıları durduruyoruz, gemilere saldırmayacaklarına dair sözlerine güveneceğiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir