Rusya: ABD ve İngiltere, Suriye’deki Rus üslerine saldırı planlıyor

Rusya, ABD ve İngiltere’nin Suriye’deki Rus Askeri Üslerine Terör Saldırısı Planladığını İddia Etti

Rusya, Heyet Tahrir Şam (HTŞ) öncülüğündeki cihatçı grupların başkent Şam’ın kontrolünü ele geçirdiği ve Beşar Esad yönetiminin yıkıldığı Suriye’deki Rus askeri üslerine ABD ve İngiltere’nin ‘terör saldırısı’ organize etmeyi planladığını iddia etti. Rusya devlet haber ajanslarından TASS’ın haberine göre, Rusya Özel İstihbarat Servisi (SVR) bugün bir basın açıklaması yaparak, İngiltere istihbarat servislerinin Rusya’nın Suriye’deki askeri tesislerine ‘bir dizi terör saldırısı’ düzenlenmesi planları üzerine çalıştığını ileri sürdü. Açıklamada, İngiltere’nin planlarının, yakın zaman önce yeni yönetim tarafından hapishanelerden salıverilen IŞİD üyelerini kullanmayı öngördüğü iddia edildi.

Rusya, Mi6 ve CIA’e İşaret Etti

SVR’nin açıklamasında, Esad yönetiminin devrilmesinin ardından, ocak ayında görev süresi dolacak olan ABD’deki mevcut yönetim ile İngiltere’nin Suriye’deki durumun istikrarlı hale gelmesini önlemeye çalıştığı savunuldu. Açıklamada, “Daha geniş anlamda, Orta Doğu’da bir kaos durumunu sürdürme amacı güdüyorlar” ifadelerine yer verildi.

Rusya Özel İstihbarat Servisi, Washington ve Londra hükümetlerinin böyle bir durumda ‘bölgede uzun süreli hakimiyetlerini sağlama’ şeklindeki jeopolitik amaçlarını hızla yerine getirebileceklerini varsaydığını, bu emellerin ise şu ana kadar önemli bir bölgesel istikrar faktörü olan Rusya’nın Suriye’nin Akdeniz kıyılarındaki askeri varlığınca engellendiğini ileri sürdü. SVR’nin açıklamasında, İngiltere’nin Mi6 Askeri İstihbarat Servisi ile ABD’nin Merkezi İstihbarat Örgütü CIA’in yakın zaman önce kontrolleri altında bulunan IŞİD mensuplarına Suriye’deki Rus askeri üslerine bir dizi saldırı düzenleme görevi verdiği de iddia edildi. SVR, bu ‘kirli işi’ gerçekleştirmek için ‘teröristlere’ silahlı insansız hava araçları da sağlandığını savundu. İddiaya göre, ABD ve İngiltere ‘IŞİD militanlarının planlanan baskınlarındaki suç ortaklıklarını gizlemek için Hava Kuvvetleri’ne IŞİD hedeflerini vurma emri vermeye devam ederken militanları da önceden bilgilendirdi.

Rusya’nın Suriye’nin batısındaki Lazkiye ilinde Hımeymim Hava Üssü ve Tartus’ta bir donanma üssü bulunuyor. Rusya’nın söz konusu askeri üsleri boşaltacağı haberleri basına yansırken, üslerin akıbetinin ne olacağı henüz netlik kazanmış değil. Beşar Esad, 8 Aralık’ta görevi bırakarak ülkeden kaçmış ve Rusya’ya sığınmıştı.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)

Related Posts

Eski AKP’li vekilden skandal paylaşım: Cumhuriyet’e ‘darbe’ dedi

‘Yeliz’ lakabıyla bilinen eski AKP vekili Ahmet Hamdi Çamlı, yaptığı paylaşımda Cumhuriyet’in ilanını ‘darbe’ olarak niteledi. Çamlı’nın Cumhuriyet’i hedef alan skandal paylaşımı büyük tepki çekti.

Nihat Genç son yolculuğuna uğurlandı

Gazeteci ve yazar Nihat Genç’in cenazesi, Kocatepe Camisi’nde ikindi namazını müteakip kılınan cenaze namazının ardından Gölbaşı Mezarlığı’nda toprağa verildi.

İmralı heyeti-Erdoğan görüşmesi yarın

İmralı heyeti ve Erdoğan yarın görüşecek

Hamaney, İsrail ile savaşından ardında ilk kez kamuoyu karşısına çıktı

ABD ve İsrail’in tehdit ettiği İran lideri Ayetullah Ali Hamaney, İsrail ile savaşın ardından ilk kez kamuoyu önüne çıkarak, Aşura törenine katıldı. Filistin caddesindeki konutunda yapılan muharrem ayı matem törenlerine önceki 3 gece katılmayan İran …

Hamaney ilk kez görüntü verdi

ABD ve İsrail’in tehdit ettiği İran lideri Ayetullah Ali Hamaney, İsrail ile savaşın ardından ilk kez kamuoyu önüne çıkarak, Aşura törenine katıldı.

CHP’li Murat Emir hastaneye kaldırıldı

CHP Grup Başkanvekili Murat Emir, Adıyaman Belediye Başkanı Abdurrahman Tutdere için CHP İl Başkanlığı önünde düzenlenen mitingde yaptığı konuşma sonrası kürsüden düştü. Emir’in L3, l4 kemiğinde kırıklar tespit edildi