Kalp masajını herkes yapamaz!

Kardiyoloji Uzmanından Kalp Krizi İle İlgili İlk Müdahale Tavsiyeleri

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Baltalı, 14-20 Nisan Kalp Sağlığı Haftası’nda kalp krizi geçiren kişilere yapılan ilk müdahaleler hakkında önemli bilgiler verdi.

Prof. Dr. Mehmet Baltalı, kalp krizi anında alınması gereken en hayati adımın 112 acil hattını aramak olduğunu vurgulayarak, uzman olmayan kişilerin müdahale etmemesi gerektiğini belirtti. Bilinçsizce yapılan kalp masajının kalbi durdurabileceğini söyleyen Baltalı, kalp krizi geçiren kişinin sırt üstü yatırılması ve hareket ettirilmemesi gerektiğini ifade etti. Ayrıca, kişinin nefes almasını engelleyen mekanik sorunların kontrol edilmesinin yeterli olacağını da ekledi.

Acil Durumlarda Hemen Ambulans Çağrılmalı

Prof. Dr. Baltalı, kalp krizi geçiren bir kişiye yapılacak ilk müdahalenin önemine dikkat çekerek, “Kişi istirahat etmeli ve en önemlisi 112 acil ambulansı aramalıdır. Müdahaleyi uzman kişilerin yapması gerekmektedir. Kişi sırt üstü yatırılmalı ve hareket ettirilmemelidir. Ambulansın gelmesi beklenmelidir.” dedi.

Müdahalede Nefes Almayı Engelleyen Durumlar Önemli

Uzmanlar tarafından hızlı bir şekilde müdahalenin önemli olduğunu belirten Prof. Dr. Mehmet Baltalı, “Kişinin nefes alıp almadığı ve kalbinin atıp atmadığını kontrol etmek gerekmektedir. Ağızın açık tutulması ve nefes almayı engelleyecek durumların giderilmesi önemlidir. Uzman olmayan kişilerin müdahalesi zararlı olabilir.” şeklinde uyarıda bulundu.

Kalp masajının doğru bir şekilde yapılması gerektiğinin altını çizen Prof. Dr. Baltalı, bu müdahalenin uzmanlar tarafından yapılması gerektiğini vurgulayarak, kişilerin kalp krizi geçiren birine müdahale etmeden önce ambulansın çağrılmasını ve uzmanların kontrol etmesini önerdi.

Kalp Krizi Geçirenlerin Durumu Uzmanlar Tarafından Anlaşılmalı

Prof. Dr. Mehmet Baltalı, kalp krizi geçiren bir kişinin durumunun uzmanlar tarafından anlaşılması gerektiğini belirterek, bu tür acil durumlarda sağlık personeli dışında kimsenin müdahale etmemesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca, araç kullanırken kalp krizi geçirenlerin acil servisi araması ve yardım istemesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Related Posts

Uzman isim uyardı: Kenede erken ve doğru müdahale, bulaş riskini azaltıyor

İstanbul Atlas Üniversitesi Tıp Fakültesi Dahili Tıp Bilimleri Bölümü Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fatma Bozkurt, kenelerin yol açtığı Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) ve Lyme hastalıklarına erken müdahalenin önemli olduğunu belirtti.

Böbrek sağlığında ulusal seferberlik

Ülkemizde yaklaşık 9 milyon kronik böbrek hastası bulunurken, her 6-7 erişkinden birinde hastalık görülüyor.

Başarısızlık değil, gelişim için bir deneyim! Karne notları çocuğun değerini belirlemez

Karne dönemi, çocuklar için sadece akademik başarı değil, duygusal destek ve doğru iletişimle de şekillenen kritik bir süreç olduğunu dile getiren Uzman Klinik Psikolog İnci Nur Ülkü, karne döneminde çocukların hissettikleri ve özellikle ailelerin çocuklarıyla iletişiminde kaçınması gerekenler hakkında açıklamalarda bulundu.

Yılan ısırdığında ne yapmalı? Adım adım izlenecek hayat kurtaran yöntemler

Yaz aylarında kırsal alanlarda ya da doğa yürüyüşlerinde karşılaşılabilecek tehlikelerden biri olan yılan ısırıkları, doğru ve hızlı müdahale ile ölümcül olmaktan çıkabiliyor. Peki böyle bir durumda ne yapmalı, nelerden kaçınmalı? İşte adım adım yılan ısırığına karşı ilk yardım rehberi…

Ferdi Zeyrek ECMO Cihazı Olsa Yaşar Mıydı?

Ferdi Zeyrek ECMO cihazı olsaydı yaşar mıydı sorusunu gündeme getiren Gazeteci Yazar Yılmaz Özdil’in açıklamaları gündem oldu.

Et saklarken yaptığınız 5 büyük hata

Kırmızı etin yanlış saklanması, ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Uzman diyetisyen Serap Güzel, etin nasıl saklanması gerektiğini, etin dondurulma ve çözdürülme süreçlerini açıklıyor.