Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Çevre, Biyoçeşitlilik ve İklim Değişikliği Çalışma Grubu Üyesi Prof. Dr. Doğan Yaşar, deniz çekilmesinin depremle ilgili olmadığını vurguladı. Yaşar, çekilmenin poyraz rüzgarları nedeniyle gerçekleştiğini belirterek, “Zaman zaman böyle olaylar yaşanır. 2021’de de benzer bir çekilme olmuştu, o zaman daha fazla su çekildi ve vapur seferleri bile iptal edildi” dedi.
POYRAZIN ETKİSİ: SU AKDENİZ’E DOĞRU İTİYOR
Prof. Dr. Yaşar, sürekli esen şiddetli poyrazın deniz çekilmesindeki etkisini açıkladı. Poyraz rüzgarının, suyu Akdeniz’e doğru ittiğini belirten Yaşar, şöyle devam etti:
“Salı günü başlayan poyraz, hızla devam ediyor. 60-70 km/saat hızla esen rüzgar, kuzeyden itibaren suyu Akdeniz’e doğru itiyor. Marmara’dan başlayıp, Silivri, Dikili, Seferihisar Sığacık ve Akyaka gibi bölgelerde bu çekilme gözlemleniyor. Tüm bu olaylar bir günde sırasıyla yaşanıyor.”
KURAKLIK UYARISI: SOĞUMA KURAKLIĞA YOL AÇAR
Prof. Dr. Yaşar, poyrazın deniz çekilmesinin yanı sıra kuraklık riski oluşturabileceği konusunda da uyardı. Soğuma ile birlikte yağmur yağmamasının kuraklığa yol açabileceğini ifade eden Yaşar, şunları söyledi:
“Poyraz, soğutucu etkisiyle deniz çekilmesine yol açar. Ancak asıl sorun, soğumanın kuraklık getirmesidir. Çünkü soğuma yağmuru engeller. Bu da bizi kuraklık açısından etkileyebilir. Ama yaşanan durum ne depremle ne de Santorini ile ilgilidir. Bu tür olaylar özellikle Şubat ve Mart ayında sık görülür. Poyraz sert ve uzun süre estiğinde deniz çekilmesi yaşanır, ancak korkulacak bir durum yoktur.”
More Stories
Seçil Erzan davası: Hakan Ateş, 15 Nisan’da hakim karşısında
Zonguldak’ta Kar Yağışı Ulaşımı Olumsuz Etkiledi
Zonguldak’ta Yol Çökmesi: 3 Kişi Tahliye Edildi