Ev sahipleri tetikte: 376 bin kişiye 7.4 milyar lira ceza… Şimşek duyurdu





Ev Sahipleri Tetikte: 376 Bin Kişiye 74 Milyar Lira Ceza Şimşek Duyurdu

Ev Sahipleri Tetikte: 376 Bin Kişiye 74 Milyar Lira Ceza Şimşek Duyurdu

Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), geçen yıl kayıt dışı ekonomiyle mücadele kapsamında 1 milyon 125 bin 410 saha denetimi gerçekleştirdi. Denetimler sonucunda uyumsuzluklar tespit edilerek 7.4 milyar lira ceza kesildi. Başkanlık, ev sahiplerini de denetleyerek kira gelirlerine odaklandı. Akşam gazetesinin haberine göre, kira gelirlerine yönelik çalışmada 2024 yılında değerlendirilen 425 bin konutta içinde kiracı bulunan konutlara ziyaretler yapıldı. Bu süreçte 376 bin yeni mükellefin beyanname vermesi sağlandı ve bir önceki yıla göre mükellef sayısında %26 artış oldu.

55 Bin Adres Tarandı

Çalışma, yaklaşık 55 bin mükellefin geçmiş yıllara ait kira beyannamesi vermesini sağladı. Bu beyannamelerle 3.1 milyar lira kira geliri beyan edildi. GİB, kira gelirlerinin doğru beyanı için benzer çalışmaları önümüzdeki yıllarda da sürdürecek. Ayrıca, vergi kaybını önlemek ve uyumsuz mükellefleri belirlemek için analizler yapılarak denetlenecek gruplar belirleniyor. İhbar ve şikayetler de dikkate alınarak denetim alanları belirleniyor.

Gelir İdaresi Başkanlığı, sadece kira gelirleri değil, KDV oran uyumsuzluğu, belge düzeni ve ödemelerin kayıtlarla uyumu gibi kayıt dışılığa sebep olabilecek unsurları da 2024 yılında denetledi. Bu denetimler bandrollü ürünler ve akaryakıt ürünlerini de kapsadı.

32 Bin Kişinin Vergi Kaydı Yok

Maliye, geçen yıl kayıt dışı ekonomiyle mücadele kapsamında saha denetimlerine önem verdi. Yapılan denetimler sonucunda, 32 bin 255 kişinin hiç vergi kaydı olmadan tamamen kayıt dışı çalıştığı tespit edildi. Bu kişiler için 10 milyar lira vergi tahakkuk ettirildi. Ayrıca, bandrol ekipleri kaçak olduğu belirlenen 2 milyon sigara ve alkollü içki ürünü ile 120 milyon dal makaron tespit etti.

132.5 Milyarlık Kayıt Dışı Hasılat İçin İzaha Davet

GİB, nakdin yoğun kullanıldığı sektörlerde izahat isteyerek gönüllü uyum süreçlerini başlattı. Mükelleflerden kayıtlara yansımayan hasılatlar için izahat talep edildi. Ayrıca, vergi ziyaına neden olan farklı konular arasında şirketlerin kar payı dağıtımı, sporcuların gelirleri, özel tekne ve yat satışları yer aldı. Bu kapsamda 137 bin 25 mükellefe 132,5 milyar lira kayıt dışı hasılat için gönüllü uyum ve izaha davet çalışması başlatıldı.

Şimşek: Denetimde Yeni Safhaya Geçeceğiz

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, vergide adalet ve verimlilik ilkesi doğrultusunda kayıt dışı ekonomiyle mücadeleye devam edeceklerini belirtti. Bakan Şimşek, yeni nesil analiz teknikleriyle denetimlerin sürdürüleceğini ve vergiye uyumu teşvik ederken kayıt dışılıkla mücadeleyi arttıracaklarını söyledi. Şimşek, “Bu yıl da kayıt dışılıkla mücadelemiz aralıksız devam edecek.” dedi.


Related Posts

Türkiye’de iş gücü maliyetleri artmaya devam ediyor

Türkiye’de iş gücü maliyetleri artmaya devam ediyor

Memur-Sen’den ‘yetersizlik’ tepkisi! Refah payı ve ek zam talebi…

Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, 2025 Haziran ayı enflasyon rakamlarının açıklanmasının ardından memur maaşlarında refah payı ve iyileştirme yapılması gerektiğini vurguladı. Yalçın, yaptığı açıklamada, “Enflasyon artış hızı düşse de maaşlardaki …

Borsa İstanbul ve altın rekora koşuyor

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, haftanın ortasında yükseliş ivmesini koruyarak günü 108,68 puan artışla 10.189,02 puandan tamamladı. Güne 10.103,74 puandan başlayan endeks, gün içinde 10.307,02 puana kadar tırmanarak yatırımcılara güçlü sinyaller …

Asgari ücrette Temmuz zammı için son viraj! Ara zam gelecek mi?

Haziran ayı enflasyon verisi yarın açıklanıyor. Bu kritik veri, memur ve emekli maaşlarından sosyal yardımlara kadar birçok kalemde belirleyici olacak. Asgari ücretle çalışan milyonlarca kişi ise “Temmuz’da zam gelir mi?” sorusuna yanıt arıyor.

Tarım Bakanlığı açıkladı: Dana ve kuzu eti diye satılan üründe kanatlı et tespit edildi

Tarım ve Orman Bakanlığı, yayımladığı listede çok sayıda firmanın et ürünlerine sakatat, tek tırnaklı hayvan eti ve kanatlı et karıştırdığı ortaya çıktı. Yayınlanan listede Niğde’deki iki firmanın ise dana ve kuzu eti diye satılan ürünlerinde kanatlı et tespit edildiği açıklandı.

Yatırımcılar dikkat: Ne döviz ne borsa ne de faiz… 6 ayın getiri şampiyonu belli oldu

Haziran ayının sona ermesiyle birlikte finansal yatırım araçlarında 6 aylık getiri oranları da netleşti. Altın, dolar, borsa, euro ve mevduat faizi gibi yoğun yatırım gören finansal enstrümanlarda kazançlar dikkat çekti. Peki hangi yatırım aracı ne kazandırdı? İşte ilk 6 ayın getiri şampiyonu…