Dronla ve yapay zeka ile kaçak elektrik tespiti: 2,5 milyon TL’lik kaçak

Dicle Elektrik, Mardin’deki Kaçak Elektrik Şebekesini Ortaya Çıkardı

Dicle Elektrik, kaçak elektrikle mücadelesine devam ederek Mardin’deki bir mısır kurutma tesisinde değeri 2,5 milyon TL olan kaçak elektrik şebekesini tespit etti.

Tesiste yaklaşık bin hanenin elektrik tüketimine denk gelen enerji kullanıldığı belirlendi. 20 günlük araştırma ve tespit çalışmalarının ardından gerçekleştirilen operasyonda, gizli bölmelere saklanmış iki kaçak trafoya da el konuldu.

Drone Teknolojisiyle Saha Denetimleri Devam Ediyor

2020 yılından bu yana drone teknolojisiyle kaçak elektrik kullanımlarını belirleyebilen Dicle Elektrik, Güneydoğu Anadolu’da 6 ilde elektrik dağıtım hizmeti sunmaya devam ediyor. Şirketin “Kesintisiz, kaliteli ve kayıpsız enerji” hedefiyle saha denetimleri aralıksız devam ediyor.

Tarımsal sulama amaçlı kullanılan kaçak elektriğin yanı sıra bu enerjinin tarım ürünlerinin işlenmesinde de kullanıldığı ortaya çıktı. Son operasyonlarından biri olan Derik ilçesine bağlı Kovalı Mahallesi’ndeki incelemede, yaklaşık 20 dönümlük alanda kurulu olan mısır kurutma tesisinde yasa dışı elektrik kullanımı tespit edildi.

Gizli Bölmelere Saklanmış Kaçak Şebeke

Dicle Elektrik yetkilileri, kaçak şebekenin iki trafodan oluştuğunu ve bu trafoların duvara paralel ikinci bir duvar örülerek gizli bölmelere yerleştirildiğini açıkladı. Kurulan sistemin yaklaşık 2,5 milyon TL’ye mal olduğunu ve tesisin enerji ihtiyacının tamamen kaçak yollarla karşılandığı belirtildi.

Tesisteki trafoların duvara paralel ikinci bir duvar örülerek gizli bölmelere yerleştirildiği ve kabloların kamuflaj amaçlı boyandığı belirlendi. Ayrıca, kaçak bağlantıyı iptal etmeye çalışan kişilerin elektrik direğine tırmandıkları anlar drone kameralarıyla kaydedildi.

Drone ve Yapay Zeka Destekli Operasyon

24 Aralık 2024’te başlayan ve 20 gün süren operasyon, Dicle Elektrik’in drone ve yapay zeka teknolojilerini kullandığı en büyük kaçak elektrik operasyonlarından biri oldu. Aynı zamanda bir akaryakıt istasyonuna ait olduğu belirlenen tesis ilgilisine, Enerji Piyasası Tüketici Hizmetleri Yönetmeliği’nin 42. maddesi uyarınca işlem yapıldığı bildirildi.

Related Posts

CHP’li Murat Emir hastaneye kaldırıldı

CHP Grup Başkanvekili Murat Emir, Adıyaman Belediye Başkanı Abdurrahman Tutdere için CHP İl Başkanlığı önünde düzenlenen mitingde yaptığı konuşma sonrası kürsüden düştü. Emir’in L3, l4 kemiğinde kırıklar tespit edildi

DMM’den Özgür Özel’in iddialarına açıklama

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yurt dışı ziyaretlerinden dönüşte uçakta gazetecilerle yaptığı görüşmelere ilişkin CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in basın toplantısında dile getirdiği iddialara, Dezenformasyonla Mücadele Merkezi’nden (DMM) yanıt geldi. Merkez, söz konusu açıklamaları “gerçek dışı ve kamuoyunu yanıltmaya yönelik” olarak değerlendirdi.

Antalya’da tepki çeken olay: Türk bayrağını koparıp yere atan turist hakkında karar verildi

Antalya’da bir iş yerinin tentesinde asılı Türk bayrağını yerinden çıkaran turist, adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Gözaltına alınan Adıyaman Belediye Başkanı Abdurrahman Tutdere: Adıyamanlı hemşehrilerimin başını eğecek hiçbir işimiz olmadı

Gözaltına alınan Adıyaman Belediye Başkanı Abdurrahman Tutdere: Adıyamanlı hemşehrilerimin başını eğecek hiçbir işimiz olmadı

Türkiye’den bir ilimiz dünyanın en güvenli yeri seçildi: Ne İstanbul ne İzmir

Dünyanın en güvenli şehirleri listesi açıkladı. Türkiye’den ise bir şehrimiz girdi. Ne İstanbul, ne İzmir ne Ankara…

Her şey mükemmelse neden yanıyoruz?

Türkiye’nin dört bir yanında yangınlar devam ederken Orman Genel Müdürlüğünden tepki çeken bir açıklama geldi: “2 dakikada tespit, 11 dakikada müdahale ile yangınlarla mücadelede Avrupa ve dünyada önemli yerlerdeyiz. 200 metreden yangınları tespit ediyor 25 bin personel var”