Ders çıkarmak

Türkiye’nin Facialardan Ders Çıkarma Tutumu Üzerine Fikret Bilâ’dan Değerlendirme

Türkiye, Bolu Kartalkaya Grand Kartal otelinde yaşanan facia gibi olaylardan gerekli dersleri çıkarmadığı sürece benzer trajedilerin tekrarlanabileceği gerçeğiyle karşı karşıya.

Yaşanan facianın detaylı bir şekilde incelenmesi ve sorumluların belirlenerek gereken önlemlerin alınması hayati önem taşıyor.

Ne yazık ki, iktidarın sorunu çözme yolunda yetersiz bir tutum sergilediği açıkça görülüyor.

Facianın hemen ardından sorumluluğu CHP’ye yüklemekten başka bir çaba sarfetmeyen iktidarın, gerçek sorunun üstesinden gelme konusunda isteksiz olduğu ortada.

Basın toplantısında, henüz ölü sayısının netleşmediği bir anda konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un, CHP’li Bolu Belediyesi’ni suçlaması ise dikkat çekiciydi.

Ancak Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan ve CHP lideri Özgür Özel’in, belgelerle destekledikleri açıklamaları gerçeği gün yüzüne çıkardı.

Özellikle Özel’in paylaştığı bilirkişi raporu, facianın gerçek sebeplerini ortaya koymak adına büyük önem taşıyor.

  • Raporun ana bulgularına göre, facianın sorumluları;
  • Yangın güvenlik sistemlerinin eksikliği,
  • Bakım ve onarımların ihmal edilmesi sebebiyle otel sahipleri,
  • Proje, uygulama ve denetim hatalarıyla mühendislik firmaları ve yapı denetim şirketleri,
  • Ruhsat ve denetim süreçlerindeki aksaklıklar yüzünden İl Özel İdaresi ve yeterli güvenlik kontrollerini sağlamayan Turizm Bakanlığı olarak belirlendi.

Bilirkişilerin Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Bolu Valiliği’ni sorumlu tutmaları, iktidarın tepkisine neden oldu ve yeni bir bilirkişi heyeti oluşturulmasına karar verildi.

Ancak, CHP’li Özel’in açıkladığı rapora karşı yapılan “korsan rapor” iddiaları, gerçekleri göz ardı etmek anlamına geliyor.

İktidarın asıl amacının, sorumluları aklayacak bir rapor yazdırmak olduğu ortada ve bu durum, faciaların yaşanmaya devam etmesine sebep oluyor.

Önemli olan, sorunları görmezden gelmek yerine bu olaylardan ders çıkarmak ve benzer trajedileri önlemek için adımlar atmaktır.

Bilirkişilerin belirlediği eksikliklerin giderilmesi ve sorumluların hesap verebilir olmaları, önemli bir adımdır ve ihmal durumunun tekrarlanmaması için gereklidir.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın konaklama tesisleri üzerindeki denetimlerini arttırması ve yangın güvenlik sistemlerini kontrol etmesi, benzer olayların önlenmesi adına hayati öneme sahiptir.

İktidarın suçlamalardan vazgeçerek gerçek sorunlara odaklanması gerekmektedir.

Related Posts

Bodrum’a 6 ayda 344 bin yabancı turist

Muğla’nın dünyaca ünlü ilçesi Bodrum’da yabancı turist hareketliliği devam ediyor. Kentte son 6 ay içerisinde hem deniz hem de hava yolu ile 344 bin yabancı turistin geldiğini söyleyen Bodrum Otelciler Derneği Başkanı Ömer Faruk Dengiz, “Bahsettiğimiz deniz yoluyla sadece kruvaziyerler için geçerlidir. Yunanistan’dan gelen feribotlar için geçerli değildir. Bunlar da eklendiği zaman sayı daha da artıyor” dedi.

75 ülkeye vizeleri kaldırdı, Türkiye kapıda kaldı

Çin 75 ülkenin vatandaşlarına vize serbestliği tanıdı. Ancak 75 ülkenin arasında Türkiye yer almadı.

35 yıl önce yok oldu sanılıyordu: Yeniden alarm verdi, geliyor

Almanya’da 35 yıldır ortadan kalktığı düşünülen çocuk felci virüsü, büyük şehirlerin atık sularında yeniden tespit edildi. Uzmanlar uyarıyor, bulaş riski artıyor, aşılanma oranı ise endişe verici düzeyde…

Terör örgütü PKK’nın elebaşı Öcalan’la ilgili çok konuşulacak kulis

DEM Parti’nin, 11 Temmuz Cuma günü gerçekleşmesi beklenen PKK’nın silah bırakma töreninde, terör örgütü PKK’nın elebaşı Abdullah Öcalan’dan videolu bir mesaj yayınlanmasını beklediği iddia edildi.

‘Alkolmetreyi üfleyemiyorum’ diyerek polise direndi: O anlar kamerada

Sultanbeyli’de trafik ekiplerinin gerçekleştirdiği denetimde “Alkolmetreyi üfleyemiyorum” diyerek polisi uzun süre uğraştıran sürücüye 26 bin TL ceza uygulanırken, ehliyetine 2 yıl süreyle el konuldu. Sürücünün polis ekiplerine yaşattığı zor anlar cep telefonu kamerası ile görüntülendi.

15 Temmuz’da bazı raylı sistem hatlarında ulaşım ücretsiz olacak

Cumhurbaşkanı Kararı ile 15 Temmuz kapsamında Başkentray, Marmaray, İZBAN ve bazı metro hatlarında ulaşım ücretsiz olacak.