Bankadan ihtiyaç kredisi çekecekler dikkat: Faiz düşüşüne fren!

Milliyet.com.tr/ÖZEL Merkez Bankası’nın aralık ayında piyasa beklentilerinin üzerinde faiz indirmesinin ardından ocak ayında da benzer bir adım attı. Banka son iki ayda politika faizini 500 baz puan düşürerek yüzde 50’den yüzde 45 seviyesine çekti.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) 17 Ocak’ta sona eren haftalık verilerine göre tüketici kredilerinin toplam hacmi 2 trilyon 21 milyar TL oldu. Bir önceki hafta bu 2 trilyon 30 milyar TL düzeyindeydi. Yani bir haftada toplam hacimde 9 milyar TL’lik bir azalma oldu.

Merkez Bankası faiz indirimine gitse de bankalar kredilerde faiz oranlarında hızlı bir düşüşe gitmedi. Tüketici kredisi talebinde ise yavaşlama dikkat çekiyor. Peki vatandaşlar bu süreçte faizlerin düşüşünü mü bekliyor? Şu anda 100 bin TL ihtiyaç kredisi çekmek isteyen bir vatandaş 12 ay vade için ne kadar ödeme yapıyor? Kredi faizlerinde düşüş ne zaman olur?

‘ENFLASYONA SEBEBİYET VERMEMESİ İSTENİYOR’

Konuyla ilgili merak edilenleri milliyet.com.tr’ye değerlendiren Yeminli Mali Müşavir ve Ekonomist Muhammet Bayram şu ifadeleri kullandı: “Merkez Bankası, 500 baz puanlık indirimle politika faizini %45’e çekti. Gecelik borç alıp verme faiziyle birlikte politika faizi %43,5’e gelmiş oldu. Hala yüksek seyreden ve programlamanın üç ay gerisinde olan enflasyon verisinden dolayı ihtiyaç ve tüketici kredilerinin daha fazla kullanılarak enflasyona sebebiyet vermemesi isteniyor.

FAİZLER NEDEN YÜKSEK?

Bu noktada Merkez Bankası da bankalara tüketici ve ihtiyaç kredilerinde büyüme oranlarını sınırlı tutarak ek maliyetler yükleyebiliyor. Bu sebeple bankalar hala tüketici ve ihtiyaç kredilerini %3 ila yüzde 3,50 civarında tutarak daha çok ticari konut ve taşıt kredilerine yönlendiriliyor.

12 AY VADE İLE 100 BİN TL İHTİYAÇ KREDİSİ ÇEKEN BİRİ NE KADAR ÖDÜYOR?

Şu anda 100.000 TL ihtiyaç kredi çeken bir kişi %3 civarında aylık faizle birlikte geri ödemesi 130.000 ila 137.000 olan bir maliyetle karşı karşıya kalıyor.

TÜKETİCİ VE İHTİYAÇ KREDİSİ FAİZLERİ NE ZAMAN DÜŞER?

Tüketici ve ihtiyaç kredilerinde belirgin düşüşü enflasyonun yıllıkta %30‘ların altına düştüğünde görebileceğiz. Hanehalkının 12 ay sonrası enflasyon beklentisi %50‘lere düşmüş durumda. Hem reel sektörün hem de piyasa katılımcılarının beklentileri Merkez Bankası’nın yıl sonu enflasyon hedefine yaklaşmış durumda.

Mart ayında jumbo bir faiz indirimi ile politika faizinin %40’lara kadar gerilemesini bekliyorum. Mart ve Nisan ayları itibarıyla ihtiyaç ve tüketici kredilerinde belirgin düşüş olacağını düşünüyorum.

NAKDE İHTİYACI OLAN FAİZSİZ KREDİ ÇEKMELİ Mİ?

Bankalar yeni müşteri elde etmek için sıfır faizli kredi kampanyaları düzenliyor. İhtiyacı olanlar öncelikle sıfır faizli kredilere yönlenmeli çünkü faiz maliyeti bir hayli yüksek. Sonrasında ise ihtiyaç ve tüketici kredilerine yönlenmeliler.”

Related Posts

Petrolde korkutan harita! İran, Hürmüz Boğazı’nı kapatırsa ne olur?

İsrail’in İran’a saldırılarıyla başlayan çatışma hız kesmeden sürüyor. Salı günü de devam eden çatışma petrol piyasalarını etkiledi. Peki petrol ticaretinin yapıldığı Hürmüz Boğazı kapatılırsa ne olur? İşte detaylar…

Bankacılık devinden küresel ekonomik büyümeye değerlendirmesi

Bank of America (BofA), küresel ekonomik büyümeye yönelik karamsarlığın azaldığını ve yumuşak iniş senaryosunun yatırımcılar arasında yeniden baskın görüş haline geldiğini ancak gümrük tarifesine ilişkin risklerin sürdüğünü bildirdi.

Bedelli askerlik fiyatı fırlayacak! Temmuz’dan sonra ödemek isteyenlere büyük şok…

Bedelli askerlik ücretlerine zam geliyor. Başvuru yapmak isteyenler için sayılı gün kaldı. Temmuz ayından itibaren bedelli askerlik ücretlerinde artış uygulanacak. Şu an bedelli askerlik ücreti 243 bin 13 lira 44 kuruş olarak belirlenmiş durumda …

Ekonomist Hakan Kara: Perakende satış artışı sanayi üretiminin önünde seyretmeye devam ediyor

Ekonomist Hakan Kara: Perakende satış artışı sanayi üretiminin önünde seyretmeye devam ediyor

Asgariye ara zam zorunluluk oldu

Yüksek enflasyonun alım gücünü eritmesi ile asgari ücretlinin geçim mücadelesi gün geçtikçe zorlaştı. Hâl böyleyken asgari ücrete ara zam bir istek değil zorunluluk oldu.

Yaşlıların “finansal istismarına karşı” kurumsal çözümler devreye alınıyor

15 Haziran Dünya Yaşlı İstismarı Farkındalık Günü’nde yaşlılara yönelik istismara karşı farkındalık oluşturulması amaçlanırken, kurumlar “ekonomik istismar” kapsamında söz konusu vatandaşların suistimale uğramaması için yapılması gerekenleri aktardı.