Bakan Bolat’tan, iç savaşın bitmesinden sonra ilk Şam ziyareti

“`html

Ticaret Bakanı Ömer Bolat’ın Suriye Ziyareti: Ekonomik İş Birlikleri Gelişiyor

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Suriye’nin başkenti Şam’da gerçekleştirdiği temaslar sırasında, Suriye ile Türkiye arasındaki ticaret ilişkilerinin hızla güçlendirileceğini vurguladı. Bolat, “Yatırımların Teşviki ve Korunması Anlaşması’nı yeniden müzakere etmek konusunda iki ülke arasında görüş birliği sağlandı. Ayrıca, Çifte Vergilendirmenin Önlenmesi Anlaşması’nda da karşılıklı olarak hazır olduğumuzu beyan ettik,” şeklinde konuştu.

Bakan Bolat, iki gün süren resmi ziyaretinin bir parçası olarak Kasiyun Dağı’nı ziyaret etti ve burada Suriye’deki gelişmelere dair değerlendirmelerde bulundu. “Komşu ve ortak tarihi paylaştığımız Suriye’de 2011-2024 yılları arasında ağır bir iç savaş yaşandı. Baas diktatörlüğünden sonra halkımız özgürlük mücadelesine başladı ve önemli bir halk devrimi gerçekleştirdi,” diye ekledi.

Halk devriminden sonra kurulan milli birlik hükümetinin, Suriye’nin yeniden istikrar kazanması ve ekonomik kalkınma sürecine geçişteki kararlılığını vurgulayan Bolat, “Türkiye olarak her zaman halkın özgürlük mücadelesinin yanında yer aldık. Suriyeli kardeşlerimize yurt açarak, ensar olma sorumluluğumuzu yerine getirdik,” dedi. Suriye’nin uzun savaş sürecinde milli gelirinin önemli ölçüde düştüğüne dikkat çekerek, yeniden toparlanma sürecinin başladığını ifade etti.

“İç savaş sonrası ilk resmi ziyaretimizi gerçekleştirdik”

Bakan Bolat, Suriye’deki resmi temaslarının içeriği hakkında bilgi verirken, “Karma bir heyetle Suriye’ye ulaştık. İç savaşın ardından gerçekleştirdiğimiz ilk ziyaretimiz oldu ve burada Ekonomi ve Sanayi, Ulaştırma ve Maliye Bakanlıkları ile yararlı görüşmeler yaptık,” şeklinde belirtti. İkili görüşmeler sırasında özel sektör temsilcileri de katılım sağlayarak, beklentilerini dile getirdiler.

Bakan Bolat, Suriye hükümeti yetkililerinin Türkiye’ye duydukları minneti ifade ettiklerini belirterek, “Suriye’nin yeniden varoluş ve kalkınma sürecinde Türkiye’nin desteği çok önemli. Türkiye her zaman öncelikli bir ortak konumunda kalacaktır,” dedi.

Bakan Bolat, göçün ve ticaretin artması için karşılıklı iş birliğinin güçlendirilmesinin söz konusu olduğunu da vurguladı ve “Yeni dönemde Türkiye, Suriye ile kapsamlı bir Ekonomik Ortaklık Anlaşması yapmaya hazırdır,” şeklinde belirtti.

Suriye’deki ticaretin geliştirilmesi için yapılacak anlaşmalar hakkında da bilgiler veren Bolat, “Yatırımların teşvik edilmesi, ortak projelerin hayata geçirilmesi gibi pek çok konu üzerinde görüşmeler yapılmıştır,” diye ekledi.

“Türkiye ile Suriye, Ekonomide Güçlerini Birleştirecek”

Bakan Bolat, Suriye’nin özel sektör temsilcileriyle gerçekleştirilen toplantıların umut verici olduğuna değinerek, “Artık Suriye’de 4 milyon kişi Türkçe konuşuyor. Bu durum, iki ülke arasında ekonomik entegrasyonu daha da kolaylaştıracak,” dedi. Türkiye ve Suriye arasındaki ziyaretlerin devam edeceğini ve iş birliğinin hızla artacağını belirtti.

Bakan Bolat, “Ekonomik iş birliğini geliştirmek için anlaşmaların yapılması, yatırımların teşvik edilmesi ve bankacılık iş birliğinin güçlendirilmesi gerekmektedir. Suriye’nin yeniden inşası için diğer İslam ülkelerinin de destek vermesi kritik bir öneme sahip,” şeklinde ifadelerini sürdürdü.

Sonuç olarak, Suriye’nin istikrarı Türkiye için de büyük bir önem taşıyor. “İstikrarlı bir Suriye, Türkiye’nin de güvencesidir,” şeklinde açıklamasını tamamladı.

“`

Related Posts

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir