Avrupa Parlamentosu: Türkiye’nin AB süreci dondurulmuş halde kalmalı

Avrupa Parlamentosu’nun Türkiye Raporu Üzerine Açıklaması

Avrupa Parlamentosu (AP), dün Strazburg’daki Genel Kurul oturumunda kabul edilen 2023-2024 Türkiye raporu ile ilgili önemli bir açıklama yaptı. AP, Türkiye’nin Avrupa Birliği (AB) sürecinin dondurulmuş halde kalması gerektiğini belirtti. Açıklamada, Türkiye’nin jeopolitik ve stratejik öneminin, hükümetin demokratik anlamdaki gerilemesini telafi edemeyeceğini vurguladı. AP, AB üyelik kriterlerinin müzakereye açık olmadığını ifade etti.

AP, Türk hükümetinin temel eksiklikleri gidermekte başarısız olduğunu ve bu durumun katılım sürecine zarar verdiğini savundu. Milletvekilleri, Türk toplumunun demokratik ve Avrupa yanlısı arzularının canlı tutulması gerektiğini vurguladı. Raporda, Türkiye’nin AB’ye katılım sürecinin devam edemeyeceği belirtildi.

Ayrıca, AP’nin Türk hükümetini, AB kurumlarını ve üye ülkeleri daha yakın, dinamik ve stratejik bir ortaklık yönünde çalışmaya çağırdığı belirtildi. Protestoların sert bir şekilde bastırılmasının kınandığı açıklamada, Türkiye’de demokratik standartların kötüleştiğine ve eleştirel seslerin bastırıldığına dair endişeler dile getirildi.

AB üyeliğinin belirli kriterlere bağlı olduğu vurgulanan açıklamada, Türkiye’nin demokrasi, hukukun üstünlüğü, insan hakları, azınlıklara saygı gibi değerleri yerine getirmesi gerektiği ifade edildi. Milletvekilleri, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yasa dışı ziyaretleri ve provokatif açıklamalarını kınadı.

AP milletvekilleri, Türkiye’nin stratejik ve jeopolitik önemini kabul ederken AB ile iş birliğinin derinleştirilmesi gerektiğini vurguladı. Ancak demokratik gerilemenin ve AB politikalarına uyum sağlanamamasının ilerlemeyi engelleyebileceği uyarısında bulundu.

Related Posts

Elazığ’da beton mikseri ile otomobil çarpıştı: 4 yaralı

Elazığ’ın Hilalkent Mahallesi’nde Malatya Caddesi üzerinde beton mikseri ile otomobilin çarpışması sonucu meydana gelen trafik kazasında 4 kişi yaralandı.

İstanbul’da İETT otobüsünde yangın

İstanbul’da İETT otobüsünün motor kısmında çıkan yangın söndürüldü.

İmamoğlu hakkında bir dava daha: 4 yıla kadar hapis cezası isteniyor

İmamoğlu hakkında bir dava daha: 4 yıla kadar hapis cezası isteniyor

İran medyası, İsrail’le ateşkesin başladığını duyurdu, İsrail tarafı henüz sessiz

Ateşkesin başladığının duyurulmasının ardından İran bir füze dalgası daha başlattı; İran’ın İsrail’in kuzeyine son füze salvosunda yaralanan olmadığı bildirildi

ABD detayları paylaştı: B-2’lerin 37 saatlik mesaisi! Pilotlar için mini buzdolabı ve mikrodalga fırın

ABD medyasında yer alan haberlere göre, İran’ın nükleer tesislerini vuran B-2’le pilotların konforunu artırmak için mikrodalga fırın ve atıştırmalıklar için soğutucu ile donatıldı. Pilotlar 37 saatlik görev boyunca sırayla dinlenirken, Gece Yarısı Çekici Operasyonu 11 Eylül 2001 saldırılarının ardından Afganistan’a düzenlenen ilk Amerikan saldırısından bu yana gerçekleştirilen en uzun B-2 görevi oldu.

Aykut Erdoğdu: Öz vatanımızda sürgün, ana yurdumuzda parya olduk

Silivri’de Marmara Cezaevi’nde tutuklu bulunan eski CHP Milletvekili Aykut Erdoğdu, “Büyük Türk Milleti bu baskıyı hak etmiyor. Bu fedakâr millet, adil, demokratik ve özgür bir ülkede mutlu, huzurlu ve sağlıklı yaşamayı hak ediyor. Hepimizin atası, dedesi yedi cephede vuruşup can vererek bizlere bu güzel vatanı bıraktı. Öz vatanımızda sürgün, ana yurdumuzda parya olduk” ifadelerini kullandı.