AKP, Bahçeli’nin komisyon önerisine temkinli mi yaklaşıyor?

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin çağrısıyla PKK’nin feshinden sonra Meclis’te 100 kişilik bir komisyon kurulması planı, siyaset arenasında yeni bir polemiği başlattı. AKP çevrelerinde, önerilen komisyonun işlevselliği ve kapsamına ilişkin endişeler dile getirilirken, komisyonun zamanlaması ve yetki sınırları da tartışma konusu oldu.

MİT BAĞLANTILI KOMİSYON İDDİASI

Türkiye gazetesinin haberine göre, Bahçeli’nin önerdiği komisyonun, silahların teslim edilmesinin ardından MİT gözetiminde kurulması planlanıyor. Sürecin Eylül ayına kadar tamamlanmasının ve 1 Ekim’de Meclis’in açılmasıyla birlikte komisyonun faaliyete geçmesinin beklendiği ifade ediliyor. Ayrıca, komisyonun anayasa değişikliği gibi kritik konularla da ilgileneceği belirtiliyor.

AKP’DE ‘GERÇEKÇİLİK’ ENDİŞESİ

Nefes gazetesinden Nuray Babacan’a göre, AKP içinde 16 partiden oluşan 100 kişilik bir komisyonun uygulanabilir olmadığı yönünde görüşler ağır basıyor. AKP, daha sınırlı ve süreci yönlendirecek bir yapıya daha olumlu bakıyor. Bahçeli’nin önerisinin değerlendirildiği ancak yapısının yeniden ele alınabileceği belirtiliyor.

SAHADA TEKNİK ÇALIŞMALAR BAŞLADI İDDİASI

PKK’nın belirlenen bölgelerden çekilmesi ve silahların teslim edilmesine dair çalışmaların sahada devam ettiği bildiriliyor. Suriye’de ise YPG kontrolündeki bölgelerle ilgili Türk heyetinin teknik düzeyde hazırlık yaptığı iddia ediliyor.

SELVİ: KOMİSYON İÇİN ZAMANLAMA BELİRLEYİCİ

Hürriyet yazarı Abdülkadir Selvi, AKP cephesinde komisyonun silahların teslimi ve fesih sürecinin tamamlanmasının ardından kurulmasının daha uygun olabileceği görüşünün hakim olduğunu aktardı.

SİYASİ DESTEK VE ÇEKİNCELER

Bahçeli’nin önerisine İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu destek verirken, CHP Genel Başkanı Özgür Özel, komisyon fikrinin savunucusu olduklarını açıkladı. Ancak AKP Genel Başkan Yardımcısı Zafer Sarıkaya, silahların hala gündemde olduğu bir ortamda Meclis sürecinin başlatılmasını doğru bulmadıklarını dile getirdi.

KURTULMUŞ: ‘TBMM GEREKİRSE DEVREYE GİRER’

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, terör örgütünün silah bıraktığına dair net bir kamuoyu algısı oluştuktan sonra, siyasi müzakere sürecinin Meclis’te yürütülebileceğini söyledi. Mevcut yasal çerçevenin, böyle bir komisyonun kurulmasına engel teşkil etmeyeceğini de belirtti.

Related Posts

Elazığ’da beton mikseri ile otomobil çarpıştı: 4 yaralı

Elazığ’ın Hilalkent Mahallesi’nde Malatya Caddesi üzerinde beton mikseri ile otomobilin çarpışması sonucu meydana gelen trafik kazasında 4 kişi yaralandı.

İstanbul’da İETT otobüsünde yangın

İstanbul’da İETT otobüsünün motor kısmında çıkan yangın söndürüldü.

İmamoğlu hakkında bir dava daha: 4 yıla kadar hapis cezası isteniyor

İmamoğlu hakkında bir dava daha: 4 yıla kadar hapis cezası isteniyor

İran medyası, İsrail’le ateşkesin başladığını duyurdu, İsrail tarafı henüz sessiz

Ateşkesin başladığının duyurulmasının ardından İran bir füze dalgası daha başlattı; İran’ın İsrail’in kuzeyine son füze salvosunda yaralanan olmadığı bildirildi

ABD detayları paylaştı: B-2’lerin 37 saatlik mesaisi! Pilotlar için mini buzdolabı ve mikrodalga fırın

ABD medyasında yer alan haberlere göre, İran’ın nükleer tesislerini vuran B-2’le pilotların konforunu artırmak için mikrodalga fırın ve atıştırmalıklar için soğutucu ile donatıldı. Pilotlar 37 saatlik görev boyunca sırayla dinlenirken, Gece Yarısı Çekici Operasyonu 11 Eylül 2001 saldırılarının ardından Afganistan’a düzenlenen ilk Amerikan saldırısından bu yana gerçekleştirilen en uzun B-2 görevi oldu.

Aykut Erdoğdu: Öz vatanımızda sürgün, ana yurdumuzda parya olduk

Silivri’de Marmara Cezaevi’nde tutuklu bulunan eski CHP Milletvekili Aykut Erdoğdu, “Büyük Türk Milleti bu baskıyı hak etmiyor. Bu fedakâr millet, adil, demokratik ve özgür bir ülkede mutlu, huzurlu ve sağlıklı yaşamayı hak ediyor. Hepimizin atası, dedesi yedi cephede vuruşup can vererek bizlere bu güzel vatanı bıraktı. Öz vatanımızda sürgün, ana yurdumuzda parya olduk” ifadelerini kullandı.