Trump, Nobel Barış Ödülü’ne Aday Gösterildi

Kamboçya Başbakanı Hun Manet, ABD Başkanı Donald Trump’ı Nobel Barış Ödülü’ne aday gösterdi.

TRUMP’I “OLAĞANÜSTÜ BİR DEVLET ADAMI” OLARAK NİTELENDİRDİ

Manet, Trump’ın Tayland ile Kamboçya arasında geçtiğimiz ay başlayan ve aralıklarla şiddetlenen sınır çatışmalarının sona ermesini sağladığını belirterek, Trump’ı “olağanüstü bir devlet adamı” olarak nitelendirdi.

Kamboçya Başbakanı Hun Manet

“BARIŞIN YENİDEN TESİS EDİLMESİNE GİDEN YOLU AÇTI”

Norveç Nobel Komitesi’ne bir mektup gönderdiğini ifade eden Manet, mektupta Trump’ın Kamboçya ve Tayland arasındaki krize müdahalesinin dünyanın en istikrarsız bölgelerinden bazılarında gerilimi azaltma konusundaki olağanüstü başarılarının başka bir örneği olduğunu aktardı. Manet, mektubunda, “Potansiyel olarak yıkıcı bir çatışmayı önleyen bu zamanında müdahale, büyük bir can kaybının önlenmesinde hayati öneme sahipti ve barışın yeniden tesis edilmesine giden yolu açtı” ifadelerini kullandı.

PAKİSTAN VE İSRAİL DE TRUMP’I ADAY GÖSTERMİŞTİ

Öte yandan Pakistan, geçtiğimiz haziran ayında Hindistan’la olan anlaşmazlığın çözümüne yardımcı olduğu için Trump’ı Nobel Barış Ödülü’ne aday göstereceğini açıklamıştı. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu da geçen ay Norveç Nobel Komitesi’ne gönderdiği mektubu Trump’a sunarak kendisini Nobel Barış Ödülü’ne aday gösterdiğini söylemişti.

KAMBOÇYA-TAYLAND KRİZİ

Tayland ve Kamboçya, 817 kilometrelik kara sınırı boyunca belirlenmemiş noktaların yetkileri konusunda yıllardır egemenlik ihtilafı yaşarken, iki ülke arasında gerilim 16 Temmuz’da bir Tayland askerinin mayına basarak bacağını kaybetmesinin ardından tırmanmıştı.

İki ülke arasında antik bir tapınağın bitişiğindeki tartışmalı bölgede 24 Temmuz tarihinde patlak veren çatışmalar, hızla diğer bölgelere sıçramıştı. Kamboçya roketatarlarla saldırı düzenlemiş, Tayland ordusu ise 2 F-16 savaş uçağı ile Kamboçya’nın sınır bölgelerinde bulunan askeri hedefleri bombalamıştı.

Tayland, söz konusu mayının Kamboçya askerlerince son dönemde döşendiğini belirtirken, Kamboçya yönetimi bu suçlamayı reddetmişti. Taraflar arasındaki çatışmalarda, karşılıklı topçu ateşleri ve hava saldırıları sonucu iki taraftan toplamda en az 43 kişi hayatını kaybetmiş, sınır bölgelerinde yaşayan 300 bin kişi tahliye edilmişti.

İki ülke, Trump’ın 26 Temmuz’da Tayland ve Kamboçya liderlerine yaptığı çağrının ardından 28 Temmuz’da Malezya’da ateşkes konusunda uzlaşmış ve bugün 13 maddelik bir ateşkes anlaşması imzalamıştı.

Related Posts

Yangında Tavukları Kalan Civir’in Acısı

Çanakkale’de yangın sonrası 3 tavuğu kalan Birgül Civir, yardım talep etti.

Seydişehir’de Uyuşturucu Operasyonu: 2 Tutuklama

Konya’nın Seydişehir ilçesinde uyuşturucu operasyonunda 2 kişi tutuklandı.

Kayseri’de ERVA Spor Okulları Protokolü İmzalandı

Kayseri Valiliği, ERÜ ve Gençlik Spor İl Müdürlüğü arasında ERVA Spor Okulları için işbirliği protokolü imzalandı.

Taksiciye Yumrukta 12 Bin TL Ceza

Ataşehir’de motosikletli kuryeye saldıran taksici Y.A.’ya 12.246 TL ceza kesildi.

Çanakkale’de Yangın: İtfaiye Aracı Yandı

Çanakkale Sarıcaeli köyünde çıkan yangın, yerleşim yerlerine yaklaştı; itfaiye aracı zarar gördü.

AK Parti Bursa teşkilatları sahada

AK Parti Bursa İl Başkanlığı koordinasyonunda, milletvekilleri ve belediye başkanları ve üç kademe il ve ilçe teşkilatlarının katılımıyla Bursa’nın 17 ilçesini kapsayan bir saha çalışması başlatıldı.