Salmonella Tehlikesi Artıyor!

Gıda Güvenliği ve Hijyen Kurallarıyla Salmonella Bakterisi Tehlikesine Karşı Dikkat!

Medipol Bahçelievler Hastanesi’nden Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Kübra Dilan Öztürk, sıcaklığın yükselmesiyle yaygınlaşan Salmonella bakterisi tehlikesine dikkat çekiyor. Gıda güvenliği ve hijyen kurallarının önemi üzerine açıklamalarda bulunan Dr. Öztürk, yaz aylarında piknik ve açık hava etkinliklerinde besin zehirlenmelerine neden olan bu bakteriye karşı uyarılarda bulundu.

Salmonella, özellikle yaz mevsiminde gıda zehirlenmelerinin en yaygın sebeplerinden biridir ve sıcak havalarda daha sık görülmektedir. Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Öztürk, bu bakterinin 2 binden fazla alt türünün bulunduğunu ve genellikle bağırsak enfeksiyonlarına yol açtığını belirtiyor.

Salmonella bakterisinin bulaşma yolları hakkında bilgi veren Dr. Öztürk, özellikle sıcak ve nemli ortamları seven bu bakterinin çürümüş veya yeterince pişirilmemiş besinlerde hızla çoğaldığını vurguluyor. Bu bakterinin genellikle enfekte olmuş eller aracılığıyla veya kontamine olmuş gıdalar yoluyla insanlara bulaştığını söyleyen Dr. Öztürk, belirtilerin genellikle 2 ila 3 gün sonra ortaya çıktığını belirtiyor.

Enfeksiyon durumunda hastalarda bulantı, kusma, ateş, ishal ve karın kramplarının görüldüğünü belirten Dr. Öztürk, özellikle bebekler, yaşlılar ve bağışıklık sistemi zayıf kişilerde ciddi sıvı kaybına neden olabileceğini ifade ediyor.

Uzman Dr. Öztürk, kaynağı belirsiz suların tüketilmemesi, tavuk, et, deniz ürünleri ve yumurtanın iyi pişirilmesi gerektiği konusunda uyarılarda bulunarak, kişisel hijyenin de büyük önem taşıdığına dikkat çekiyor. Ellerin yemek öncesi ve sonrası, tuvalet sonrası mutlaka yıkanması gerektiğini vurgulayan Dr. Öztürk, ayrıca kesme tahtalarının ve gıdaların uygun şekilde saklanmasının da hayati olduğunu belirtiyor.

Ayrıca Dr. Öztürk, Salmonella’nın evde de bulaşma riskinin yüksek olduğunu ve çiğ etle temas eden yüzeylerin iyi temizlenmediği takdirde bakterinin yayılma riskinin arttığını belirtiyor. Son olarak, sebzeler, meyveler, baharatlar ve çerezlerin de kontamine olabileceğini hatırlatan Dr. Öztürk, gıda güvenliğine her zamankinden daha fazla dikkat edilmesi gerektiğini vurguluyor.

Related Posts

6 milyonluk aracın vergisi 17 milyon TL

Meclis’teki düzenlemeyle araçların ÖTV oranları yüzde 80 ila 220 arasında arttı. Zamma elektrikli ve hibrit araçlar da dahil edildi.

Yenişehir’de Meyve Sebze Tesisinde Yangın

Bursa’nın Yenişehir ilçesindeki tesisde çıkan yangın itfaiye ekipleri tarafından söndürüldü.

Piyasa gözler perşembe gününde! Merkez Bankası faiz kararı ne olacak?

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası perşembe günü faiz kararını açıklayacak. Uzmanlar politika faizinde indirim bekliyor

Başkan Yılmaz’dan Hacıbaba’ya çifte müjde

Şehitkamil Belediye Başkanı Umut Yılmaz, Hacıbaba Mahallesi sakinlerinin beklediği müjdeli haberi paylaştı.

Sıcak Havada Çibörek Mücadelesi

Necati Aslan, Eskişehir’de yaz sıcağında çibörek üretimine devam ederek misafirlerin ilgisini sürdürüyor.

Cem Avşar Meclis’e taşıdı: 10 öğretmenden biri ücretli

Tekirdağ Milletvekili Cem Avşar, ücretli öğretmenleri yaşadığı sorunları TBMM gündemine taşıdı. Avşar, verdiği kanun teklifi ile ücretli öğretmenlerin, genel ve özel şartları karşılamaları halinde ‘sözleşmeli öğretmen’ olarak atanmaları ile diğer …