Tayvan’da ticari veriler beklentilerini solladı

Tayvan’ın İthalatı Nisan Ayında Geçen Yıla Göre Yüzde 33 Arttı

Tayvan’ın ithalatı Nisan 2025’te geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 33 artarak 41,5 milyar dolara yükseldi. Mart ayındaki yüzde 28,8’lik artışı geride bırakarak daha hızlı bir yükseliş gösterdi ve piyasanın yüzde 18,9’luk beklentisini aştı.

İthalattaki bu artışta bilgi, iletişim ve ses-görüntü ürünlerindeki yüzde 228,8’lik artış dikkat çekerken, elektronik ürün parçaları yüzde 31,6, makineler ise yüzde 30,1 oranında arttı. Diğer yandan, mineral ürünlerde yüzde 10,3 ve kimyasallarda yüzde 4,2’lik düşüş yaşandı.


Trump, İsviçre ekonomisini köşeye sıkıştırdı
GÜNEY KORE VE ASEAN ÜLKELERİ BAŞLICA TEDARİKÇİ

Tayvan’ın ithalatında Güney Kore’den yapılan alımlarda en büyük artış yaşandı. Güney Kore’den yapılan ithalat yüzde 58,5 artarken, ASEAN ülkeleri yüzde 25,9, Orta Doğu yüzde 19,8, Japonya yüzde 18,2, Çin ana karası ve Hong Kong yüzde 17,2, ABD yüzde 8,5 ve Avrupa yüzde 5 artış gösterdi.

2025’in ilk dört ayında toplam ithalat değeri 147,4 milyar dolara ulaşarak, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 20,4 oranında arttı. Bu durum, küresel tedarik zincirlerinin Tayvan’a olan bağımlılığının devam ettiğini gösteriyor.


Asya’nın yeni para kalkanı işe yarıyor
48,66 MİLYAR DOLARLIK REKOR KIRILDI

Tayvan’ın ihracatı Nisan ayında yüzde 29,9 artarak 48,66 milyar dolara ulaştı. Bu rakam, Mart ayındaki yüzde 18,6’lık artışı aşarak piyasa beklentilerini oldukça geride bıraktı.

ABD’nin yüzde 32’lik gümrük vergisi planlarından kaçınmak için ürünlerini erken göndermesi, ihracattaki artışı tetikledi. ABD Başkanı Trump’ın gümrük vergisi kararını duyurmasının ardından Tayvanlı üreticilerin hızla ihracatlarını artırdığı görüldü.


Filipinler’de enflasyon 2019’dan bu yana en düşük seviyede
ELEKTRONİK VE KİMYASALLAR ÖNE ÇIKTI

Tayvan’ın ihracatında bilgi, iletişim ve ses-görüntü ürünleri yüzde 60,5’lik büyümeyle öne çıktı. Elektronik ürün parçaları yüzde 26,8, kimyasallar yüzde 15,2, baz metaller yüzde 7,6 artış gösterdi.

Özellikle yarı iletken ve elektronik sektörlerindeki talepteki artış, Tayvan’ın küresel tedarik merkezleri arasındaki konumunu güçlendirmiştir. ABD’ye yapılan ihracat yüzde 29,5 artış gösterirken, ASEAN ülkelerine yapılan ihracat yüzde 60,2 büyüme kaydetti. Çin ana karası ve Hong Kong’a yapılan ihracatta ise yüzde 22,3 artış yaşandı.


Vietnam ekonomisinde dalgalı denge
JEOPOLİTİK RİSKLERE RAĞMEN YÜKSELİŞ

Tayvan, ABD ile yaşadığı ticaret gerilimlerine rağmen Nisan ayında güçlü bir performans sergiledi. Özellikle yarı iletken ve elektronik sektörlerindeki küresel talep artışı, Tayvan ekonomisinin dış ticaret dengesini korurken, ABD gümrük vergisi tehdidi ihracatta dalgalanma riski yaratıyor.

Ekonomistler, ABD ile olan ticari ilişkilerdeki gelişmelerin Tayvan’ın dış ticaret stratejisine yansıyabileceğine dikkat çekiyor. ASEAN ülkeleri ve Orta Doğu gibi alternatif pazarlara yönelme eğiliminin artabileceği öngörülüyor.

Related Posts

Bakan Kacır: Sanayimizi güçlendirecek yapısal adımları hızla hayata geçireceğiz

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, “2030 Sanayi ve Teknoloji Stratejisi”ne ilişkin, “Sanayimizi güçlendirecek yapısal adımları hızla hayata geçirecek, fırsatları gerçeğe dönüştürmeyi başaracağız.” ifadesini kullandı.

Kira sözleşmelerinde yeni dönem: Emlakçılar da dahil edildi

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın başlattığı dijital kira sözleşmesi çalışmasında ikinci aşamaya geçildi. Kasım 2024’te tamamlanan ilk fazda, taşınmaz sahibi bireyler e-Devlet üzerinden dijital kira sözleşmeleri oluşturabiliyordu. Yeni düzenlemeyle …

Türkiye’de hava yoluyla seyahat eden yolcu sayısı 4 ayda 64,2 milyonu aştı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye’de nisanda 19 milyon 74 bin 321 yolcunun hava yoluyla seyahat ettiğini belirterek, “Ocak-nisan döneminde direkt transit yolcularla birlikte 64 milyon 250 bin 267 yolcuya hizmet verildi.” dedi.

Bakan Kacır: 2030’a kadar seviye 3 yerli otonom aracın ülkemizde üretilmesini sağlayacağız

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, “Attığımız çok boyutlu adımlarla 2030 yılına dek elektrikli ve şarj edilebilir hibrit araçların ülkemizdeki pazar payını yüzde 35’in üzerine, bu araçlarda yerlilik oranımızı yüzde 75’e ve üretim kapasitemizi 1 milyona çıkaracağız. Batarya modül ve alt komponent yatırımlarıyla, ülkemizi bölgesel batarya üretim merkezlerinden biri haline getireceğiz. 2030’a kadar seviye 3 yerli otonom aracın ülkemizde üretilmesini de inşallah sağlayacağız” dedi.

Bayram ikramiyesi 2025: Emeklilere ödeme tarihi belli oldu mu? İşte beklenen ödeme takvimi

2025 Kurban Bayramı emekli ikramiyesi için geri sayım başladı. Bu yıl 4 bin TL’ye yükseltilen bayram ikramiyesi, SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı emeklileri başta olmak üzere birçok hak sahibinin hesabına yatırılacak. Ödemelerin 26 Mayıs – 4 Haziran tarihleri arasında yapılması bekleniyor. İşte tüm detaylar…

Espressolab’den boykot çağrısına dava: Sosyal medyada tepki yağıyor!

CHP’nin mitinglerinde hedef gösterilen kahve zinciri, sosyal medyada yapılan boykot çağrılarına karşı dava süreci başlattı. Tepkilerin odağındaki markaya karşı açılan tazminat davaları kamuoyunda geniş yankı uyandırdı. Sosyal medya kullanıcıları yaşanan gelişmeleri hesaplarından duyurdu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir