Nisanda en fazla kazandıran yatırım aracı belli oldu

TÜİK, Nisan Ayında Reel Getiri Oranlarını Açıkladı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), nisan ayına ait finansal yatırım araçlarının reel getiri oranlarını duyurdu. Nisan ayında en yüksek reel getiri, Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) ile karşılaştırıldığında yüzde 8,8, Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ile karşılaştırıldığında ise yüzde 8,54 oranlarıyla külçe altında gerçekleşti.

Yİ-ÜFE’ye göre değerlendirildiğinde, avro yatırımcısına yüzde 4,07, mevduat faizi (brüt) yüzde 0,44 reel getiri sağlarken, dolar yüzde 0,03, devlet iç borçlanma senetleri (DİBS) yüzde 7,39 ve BIST 100 endeksi yüzde 9,93 yatırımcısına zarar ettirdi.

TÜFE’ye göre incelendiğinde ise avro yüzde 3,83, mevduat faizi (brüt) yüzde 0,2 reel getiri sağlarken, dolar yüzde 0,26, DİBS yüzde 7,6, BIST 100 endeksi yüzde 10,14 kayıp yaşattı.

Külçe altın, üç aylık değerlendirmeye göre Yİ-ÜFE ile yüzde 20,83, TÜFE ile ise yüzde 19,69 reel getiri sağlayarak yatırımcısına en yüksek kazancı sağlayan araç oldu. Aynı dönemde BIST ise Yİ-ÜFE ile yüzde 12,26, TÜFE ile yüzde 13,09 zarar ettiren araç olarak öne çıktı.

Altı aylık süreçte külçe altın, Yİ-ÜFE ile yüzde 18,15, TÜFE ile yüzde 12,36 oranlarında yatırımcısına en yüksek reel getiriyi sağlarken, BIST 100 endeksi ise Yİ-ÜFE ile yüzde 5,9, TÜFE ile yüzde 10,51 oranlarında yatırımcısına en çok zarar ettiren araç oldu.

Yıllık Bazda En Yüksek Reel Getiri Külçe Altında

Yıllık olarak değerlendirildiğinde külçe altın, Yİ-ÜFE ile yüzde 31,17, TÜFE ile yüzde 16,55 oranlarında yatırımcısına en fazla reel getiriyi sağlayan araç oldu. Yıllık bazda mevduat faizi (brüt) Yİ-ÜFE ile yüzde 16,26, avro yüzde 0,9 oranlarında yatırımcısına reel getiri sağlarken, DİBS yüzde 0,91, dolar yüzde 3,8 ve BIST 100 endeksi yüzde 20,29 oranlarında yatırımcısına zarar ettirdi.

TÜFE ile hesaplandığında mevduat faizi (brüt) yüzde 3,31 reel getiri sağlarken, avro yüzde 10,35, DİBS yüzde 11,95, dolar yüzde 14,51 ve BIST 100 endeksi yüzde 29,17 oranlarında yatırımcısını zarara uğrattı.

Related Posts

Alman ekonomisi buharlaşıyor: Kuruyan Ren Nehri nakliyeyi vurdu

Avrupa’nın batısında son günlerde yaşanan sıcaklıklar nedeniyle kuraklık baş gösterdi. Alman ekonomisi için önemli olan Ren Nehri, düşük su seviyesi nedeniyle nakliye işlemlerini zorlaştırdı. Kargo gemileri yükleme kapasitelerine sınır konurken, nakliye şirketleri de düşük kapasite kullanımını telafi etmek için normal navlun ücretlerine ek ücretler talep ediyor.

Enflasyon iki dilim ekmeğin arasında! 53 liraydı şimdi 429 lira

İktidar, ekonomik kriz olmadığını savunarak artan fiyatlara mazot hesabıyla açıklama getirmeye çalışsa da yurttaşlar hayat pahalılığını derinden hissediyor. Gıda, barınma ve faturalarla baş etmek zorlaşırken, maaşlar yerinde sayıyor. Artan fiyatlara …

Dron destekli denetimde 37 sürücüye 89 bin 632 lira ceza!

İl Jandarma Komutanlığının açıklamasına göre, güvenli trafik ortamının oluşturulması amacıyla Mersin Gişeleri Yol Kontrol Noktası’nda denetim yapıldı. Havadan dronla desteklenen uygulamada, 37 sürücünün trafik kurallarını ihlal ettikleri belirlendi …

Tarıma destek üreticiyi sevindiriyor, pazar da memnun!

Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı koordinesinde yürütülen dağıtım programı, Bereket Mahallesi Meydanı’nda gerçekleştirildi. Dağıtımı yapılan Lerote cinsi sanayi tipi domates fideleri; yüksek verimi, kalın etli yapısı, hastalıklara dayanıklılığı …

Memur ve emekliler dikkat! Son 4 gün kaldı: İşte maaşlara beklenen zam oranı

Memur ve emeklilerin zamlı aylıkları için gözler önümüzdeki haftaya çevrildi. 3 Temmuz’da Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıklayacağı kritik veri ile birlikte maaşlara yapılacak zam oranı da netleşecek. Peki SSK ve Bağkur emeklileri ile memur ve memur emeklileri ne kadar zam alacak? En düşük emekli aylığı ne olur? İşte detaylar… 

Bakanlıktan fahiş fiyat uygulayan işletmelere 114,7 milyon TL ceza

Ticaret Bakanlığı ​​​​​​​Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu, fahiş fiyat artışı yapan 289 işletmeye 114,7 milyon lira ceza uyguladı.