TOKKDER Başkanı Yaşa, araç kiralamalarında yaşanan mağduriyetler konusunda tüketicileri uyardı

“`html

Araç Kiralamada Tüketici Güvenliği İçin Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Tüm Oto Kiralama ve Mobilite Kuruluşları Derneği (TOKKDER) Yönetim Kurulu Başkanı Kağan Yaşa, günlük ve kısa dönem araç kiralamalarında tüketicilerin karşılaşabileceği olumsuz durumlara vurgu yaparak, “Ülke genelinde güvenilir ve tanınmış kurumsal markaların tercih edilmesi, kiralama aşamasında ve sonrasında tüketicilere yüksek kalitede hizmet sunacaktır.” şeklinde konuştu.

Yaz mevsiminin yaklaşmasıyla birlikte araç kiralama taleplerinin artışı öngörülmekte. Uzmanlar, bu artışın bazı kötü niyetli şahıs ve firmalar tarafından istismar edilebileceği konusunda kullanıcıları uyarıyor.

Tatil veya iş seyahatleri için araç kiralama tercih edenler, dolandırıcılık yöntemlerine maruz kalabiliyor. Önceki kiracılara ait hasarların yeni kiracılar tarafından yapılmış gibi gösterilmesi, aşırı fiyat talepleri, zorla senet imzalatma girişimleri ve sahte internet siteleri sıkça yaşanan dolandırıcılık türleri arasında yer alıyor.

Ayrıca, tüketici şikayet platformlarında yer alan bazı vakalar, birkaç şirketin, kiralanan araçlarda daha önce meydana gelen hasarları yeni kiracıların sorumluluğu altına almaya çalıştığını göstermektedir.

Araç teslimatı sırasında yeterli tutanak ve belge düzenlememek, vatandaşların aleyhine delil teşkil edebiliyor. Uzmanlar, kiralık aracın her yönünün fotoğraflanmasını ve imzalanan belgelerin dikkatlice incelenmesini önermektedir.

İnternetten araç kiralamak isteyen kullanıcılar için de önemli bir risk bulunmaktadır: sahte web siteleri. Gerçek markaların adlarını veya logolarını taklit eden bu siteler, tüketicilerden ödeme alıp araç teslim etmeyerek dolandırıcılık yapıyor. Bu nedenle, tanınmış ve güvenilir siteler aracılığıyla işlem yapılması ve mümkünse araçların yüz yüze teslim alınması önemlidir.

“Tüketiciler, araç kiralarken kurumsal firmaları tercih etmelidir.”

AA muhabirinin soruları üzerine yanıt veren Yaşa, araç kiralamak isteyenlerin yoğun talep dönemlerinde rezervasyon işlemlerini mümkün olan en kısa sürede gerçekleştirmelerini önerdi.

Yaşa, kurumsal firmaların tercih edilmesini vurgulayarak şunları söyledi: “Tanınmış ve ana faaliyet alanı araç kiralama olan kurumsal markaların seçilmesi, hem kiralama sürecinin hem de sonrasının sorunsuz ve tatmin edici olmasına katkı sağlar. Kurumsal olmayan araç kiralama seçenekleri, sigorta, bakım gibi hizmetleri sağlamakta yetersiz kalıyor ve bu durum sektörde güven sorunlarına yol açıyor. Bu nedenle, TOKKDER üyesi ve yaygın ofis ağına sahip, değer yaratan firmaları tercih ederek olumsuzluklardan kaçınmak mümkündür.”

Yaşa, “Güvenlik ve hijyen ön planda. Araçların bakımında ve teslim şartlarında özel dezenfeksiyon önlemleri alındığından emin olunmalıdır. Ayrıca, araç kiralayanların trafik kurallarına uyması, kişisel güvenlikleri ve olası cezalarla karşılaşmamaları açısından büyük önem taşımaktadır.” diye ekledi.

“Artan talep, kötü niyetli kişilerin dolandırıcılık faaliyetlerini artırıyor.”

Yaşa, yaz tatilinde araç kiralama taleplerinin arttığını ve bunun bazı kötü niyetli kişilerin dolandırıcılık yöntemlerini devreye sokmasına neden olduğunu vurguladı. Bazı şahısların sosyal medya ve sahte web siteleri üzerinden tanınmış araç kiralama markalarını taklit ederek, sahte logolar kullanarak tüketicileri araç kiralama vaadiyle dolandırdığına dikkat çekti.

Yaşa, dolandırıcılık vakalarının, tüketicilerin güvenini zedelediğine ve bu tür sahtekarlıkların sektörün itibarına zarar verdiğine işaret etti. Sözlerine şöyle devam etti: “Kiralanan araçlarla ilgili oluşabilecek kazalarda ise kiralayanın sorumluluğu, aracın sahibi olan kiralama şirketine geçebilir. Bu durum, günlük ve kısa dönem araç kiralamanın önemli sorunlarını beraberinde getiriyor.”

Bu sorunların çözümü, “Kiralık Araç Bildirim Sistemi (KABİS)” aracılığı ile ve hukuki düzenlemelerle mümkün olacaktır.

“Sektöre özel yönetmelik çalışmaları devam ediyor.”

TOKKDER Başkanı Yaşa, araç kiralama firmalarının sunduğu sözleşmelerin dikkatlice okunması gerektiğini vurguladı. “Araç kiralayacak olanların, sorumlulukları hakkında bilgi sahibi olması kritik öneme sahiptir. Sözleşmedeki her türlü konuyla ilgili firmaya sorular yöneltmekte fayda var. Aksi takdirde olumsuz bir durumla karşılaşma ihtimali yüksektir.” dedi.

Tüketicileri korunmak amacıyla iletişim çalışmalarını sürdüren Yaşa, sahte araç kiralama sitelerine karşı dikkatli olunması gerektiğinin altını çizdi. Tüketicilerin, araç kiralama işlemlerini gerçekleştirmeden önce sitelerin güvenilirliğini kontrol etmeleri gerektiğini önerdi.

Yaşa, dolandırıcılık vakalarının artışının, sektörde güven zedelenmesine yol açtığını belirterek, “Taklit edilen araç kiralama firmaları itibari kaybı yaşamaktadır. Tüm sektör, bu durumdan olumsuz etkilenmektedir. Bu konuyu İçişleri Bakanlığı ve Ticaret Bakanlığı’na ilettik, gerekli önlemlerin alınmasını talep ettik. İlgili bakanlıklarla işbirliği içinde, sektöre özel yönetmeliklerin hazırlanmasına ve kiralama firmalarının yetki belgesi alma süreçlerinin başlatılmasına yönelik çalışmalar yürütüyoruz.” şeklinde sözlerini tamamladı.

“`

Related Posts

İngiliz otomotiv sanayisinde elektrik dalgası

Birleşik Krallık’ta yeni otomobil satışları Haziran 2025’te geçen yılın aynı ayına göre yüzde 6,7 artarak 191 bin 316 adede ulaştı. SMMT verilerine göre bu, 2019’dan bu yana kaydedilen en güçlü Haziran performansı oldu. Artışta yüzde 8,5’lik …

Altın hala güvenli liman mı? Yoksa çok mu geç?

Altındaki son yükseliş , faiz oranları yükseldiğinde altın fiyatlarının düşeceği ve tam tersinin olacağı taşa kazınmış gibi göründüğü için yerleşik ekonomik ilişkileri de bozdu. Ancak bu paradigma 2022’den beri değişti. PARADİGMA DEĞİŞİMİ Altın …

Morgan Stanley, Türkiye’de temmuzdan itibaren faiz indirimi bekliyor

Morgan Stanley, Türkiye’de temmuzdan itibaren faiz indirimi bekliyor

Serbest piyasada döviz açılış fiyatları (04 Temmuz 2025)

Serbest piyasada 39,8450 liradan alınan dolar, 39,8470 liradan satılıyor. 47,0020 liradan alınan avronun satış fiyatı ise 47,0040 lira olarak belirlendi. Dün doların satış fiyatı 39,8440, avronun satış fiyatı ise 46,9010 lira olmuştu.

VİOP’ta endeks kontratı güne düşüşle başladı! (04 Temmuz 2025)

Dün alış ağırlıklı bir seyir izleyen ağustos vadeli endeks kontratı, normal seansı yüzde 0,1 artışla 12.104,00 puandan tamamladı. Endeks kontratı, akşam seansında yükselişini sürdürerek 12.111,00 oldu. Ağustos vadeli endeks kontratı, bugün açılış …

Akaryakıta ÖTV zammı geldi!

Türkiye İstatistik Kurumu üretici enflasyonu verilerinin açıkladı. Açıklanan veriler sonrası akaryakıta otomatik özel tüketim vergisi (ÖTV) zammı geldi. Benzine, motorine ve LPG’de TÜİK’in açıkladığı veriler dikkate alındığında 6 aylık ÜFE oranında …