20 baklavanın numunesinin 5’inde bakteri çıktı

Adana ÇÜ Gıda Mühendisliği Bölümü’nden Uyarı: Bayram Tatlılarında Dikkat Edilmeli!

Çukurova Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü’nden Prof. Dr. Işıl Var, Kurban Bayramı öncesi vatandaşları bayram ikramlıkları konusunda uyardı. Yapmış olduğu araştırmada baklava, halka tatlı, lokum ve cezerye gibi şekerlemelerde dikkat çeken bulguları paylaşan Prof. Dr. Var, gıdaların mikrobiyolojik açıdan değerlendirilmesi sonucu baklavada dışkı kökenli E.coli bakterisinin saptandığını belirtti.

Yapılan Araştırmada Baklava ve Diğer Tatlılarda Bulunan Bakteriler

Prof. Dr. Işıl Var, yapılan laboratuvar çalışmasında baklava, halka tatlı ve cezerye gibi tatlıların mikrobiyolojik açıdan incelendiğini ve şaşırtıcı sonuçlara ulaşıldığını ifade etti. Cezerye örneklerinde koliform bakterilerine sıkça rastlandığını belirten Prof. Dr. Var, lokum örneklerinde ise koliform, maya ve küf bulunduğunu açıkladı.

Bununla birlikte baklavada yapılan çalışmada maya, küf ve koliform bakterilerinin varlığının tespit edildiğini vurgulayan Prof. Dr. Var, baklava numunelerinin %25’inde dışkı kökenli koli basili E.coli ile karşılaşıldığını belirtti. Bu durumun hijyen eksikliğinden veya kullanılan malzemelerin kalitesizliğinden kaynaklanabileceğini dile getirdi.

Özellikle çocuk ve yaşlıların bağışıklık sisteminin zayıf olması nedeniyle bu tür gıdaların tüketiminde dikkatli olunması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Var, halka tatlılarda da Staphylococcus aureus bakterisine rastlanabileceğini ve bu durumun gıda zehirlenmesine neden olabileceğini söyledi.

Prof. Dr. Var, gıda zehirlenmelerinde ürünün etiket bilgilerinin önemine dikkat çekerek, açıkta satılan ürünlerde bu bilgilerin bulunmamasının denetimlerin artırılması gerektiğini gösterdiğini belirtti.

Related Posts

Başarısızlık değil, gelişim için bir deneyim! Karne notları çocuğun değerini belirlemez

Karne dönemi, çocuklar için sadece akademik başarı değil, duygusal destek ve doğru iletişimle de şekillenen kritik bir süreç olduğunu dile getiren Uzman Klinik Psikolog İnci Nur Ülkü, karne döneminde çocukların hissettikleri ve özellikle ailelerin çocuklarıyla iletişiminde kaçınması gerekenler hakkında açıklamalarda bulundu.

Yılan ısırdığında ne yapmalı? Adım adım izlenecek hayat kurtaran yöntemler

Yaz aylarında kırsal alanlarda ya da doğa yürüyüşlerinde karşılaşılabilecek tehlikelerden biri olan yılan ısırıkları, doğru ve hızlı müdahale ile ölümcül olmaktan çıkabiliyor. Peki böyle bir durumda ne yapmalı, nelerden kaçınmalı? İşte adım adım yılan ısırığına karşı ilk yardım rehberi…

Ferdi Zeyrek ECMO Cihazı Olsa Yaşar Mıydı?

Ferdi Zeyrek ECMO cihazı olsaydı yaşar mıydı sorusunu gündeme getiren Gazeteci Yazar Yılmaz Özdil’in açıklamaları gündem oldu.

Et saklarken yaptığınız 5 büyük hata

Kırmızı etin yanlış saklanması, ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Uzman diyetisyen Serap Güzel, etin nasıl saklanması gerektiğini, etin dondurulma ve çözdürülme süreçlerini açıklıyor.

Kurban eti nasıl pişirilmeli? Uzmanı açıkladı: ‘Mutlaka haşlayın, dinlenmesi şart’

Kurban Bayramı gibi etin yoğun tüketildiği dönemlerde pişirme yöntemlerinin sağlık açısından büyük önem taşıdığını belirten Beslenme Uzmanı Öğr. Gör. Kübra Şahin, Kurban Bayramı’nda sağlıklı ve dengeli beslenme konusunda önemli uyarılarda bulundu.

“Çocuklarda ekran maruziyeti nedeniyle kabızlık sorunu daha sık görülüyor”

“Çocuklarda ekran maruziyeti nedeniyle kabızlık sorunu daha sık görülüyor”